Praha Jeruzalém

Brusel tvrdí, že „vojenské křídlo“ Hizballáhu je již zakázáno a odmítá úplný zákaz této teroristické organizace.

Autor: Pesach Benson, United With Izrael 1.11.2021

Mluvčí Evropské unie tento týden deníku Jerusalem Post potvrdil, že Brusel nemá v plánu označit celý Hizballáh za teroristickou organizaci.

„Vojenské křídlo Hizballáhu je již na seznamu teroristických organizací EU. Jakékoli změny v povaze a rozsahu stávajícího seznamu musí projednat členské státy EU a rozhodnout o nich jednomyslně,“ řekl listu Jerusalem Post Peter Stano, mluvčí EU pro zahraniční politiku.

Hizballáh zachovává politickou stranu, která slouží pouze k tomu, aby se Libanon stal zástupným státem Íránu. Pyšní se armádou, zocelenou v bojích v Sýrii. Pro své šíitské voliče provozuje sociální služby od kolébky po hrob, které zahrnují zdravotní kliniky, školy a vývařovny. Hizballáh provozuje také vlastní televizní a rozhlasové stanice.

Rozlišování mezi „křídly“ je problematické.

Hizballáh se definuje jako jednotná organizace, jejímž cílem je “ odboj“ proti Izraeli a Západu. Nikdy nepředstíral, že jeho jednotlivá křídla působí nezávisle na sobě.

Rozlišování mezi „křídly“ také ztěžuje bezpečnostním agenturám zásah proti teroristickým hrozbám Hizballáhu.

Tato organizace je zodpovědná za jedny z nejsmrtonosnějších teroristických útoků, které byly před 11. zářím 2001 zaznamenány. V roce 1983 zabila dvojice sebevražedných atentátníků 241 příslušníků americké námořní pěchoty a 58 francouzských vojáků na mírové misi. Hizballáh dvakrát udeřil v Buenos Aires, kde v roce 1992 při útoku na izraelské velvyslanectví zabil 29 lidí a v roce 1994 při útoku na sídlo židovské obce 85 lidí.

Dnes má Hizballáh údajně více než 120 000 raket, což přimělo bývalého izraelského velvyslance v OSN Dannyho Danona k poznámce, že „má v Libanonu více raket pod zemí, než mají evropští spojenci v NATO nad zemí“.

Když se vůdce Hizballáhu šejk Hasan Nasralláh chlubil, že má armádu o síle 100 000 mužů, mnozí z nich nepochybně prošli vymýváním mozků ve školách Hizballáhu a výcvikem v jeho skautském sdružení Imám al-Mahdí pro mladistvé.

Odpůrci úplné černé listiny tvrdí, že se tím uzavírá jakákoli možnost dialogu a posilují se zastánci tvrdé linie.

To však vyvolává otázku: Jaký druh dialogu se uzavírá? Jak umírnění jsou „umírnění“ a co se získá jejich zapojením?

Hizballáh byl mezitím velkou částí světového společenství, mimo jiné USA, Slovinskem, Lotyšskem, Německem, Velkou Británií, Nizozemskem, Litvou, Estonskem, Guatemalou, Hondurasem, Kolumbií a Argentinou, klasifikován jako teroristická organizace (rovněž usnesením Sněmovny PČR – pozn.red.).

Premiér Naftali Bennett, který je v Glasgow na mezinárodním klimatickém summitu, se v pondělí (1.11.2021) na jeho okraji setkal s australským premiérem Scottem Morrisonem a požádal ho, aby uznal Hizballáh jako teroristickou organizaci v plném rozsahu, uvedl Bennettův úřad. Austrálie doposud uznala za teroristickou skupinu pouze její vojenské křídlo.

02.11.2021 05:26 Karel Sedláček124Zdroj: United with Israel

Klíčová slova