Praha Jeruzalém

Pro ty, kdo hledají světlo v temných mracích, které se stahují, přinášíme 10 pozitivních zpráv z roku 2021.

Autor: Kenneth L. Marcus, Jewish Journal via JNS.org, 26. prosince 2021

V době vzpomínek na konec roku nesmíme zapomenout, že antisemitismus letos dosáhl historické úrovně, včetně útoků na Židy v ulicích Bostonu, New Yorku, Los Angeles a na jihu Floridy. Rok však nebyl zcela bezútěšný. Objevily se i dobré zprávy. Také boj proti antisemitismu prudce roste. Pro ty, kdo hledají světlo v temných mracích, které se stahují, přinášíme 10 pozitivních zpráv z roku 2021.

Průzkumy dokumentují rostoucí problém

Já vím, zní to jako špatná zpráva. Liga proti hanobení, Americký židovský výbor, Hillel International a mé vlastní Centrum Louise D. Brandeise zveřejnily zprávy, které potvrzují, že antisemitismus prudce narůstá a že američtí Židé často cítí potřebu skrývat svou identitu ze strachu před útoky. Pozitivní je však skutečnost, že nyní provádíme lepší výzkumy. Nyní například víme, že dvě třetiny amerických Židů se v posledních pěti letech setkaly s antisemitismem. (A můžeme se ptát, kde se skrývala ta zbývající třetina.) Takové údaje podněcují k akci.

Evropská komise zavádí strategii boje proti antisemitismu

Evropská komise v lednu zveřejnila příručku pro používání zásadní pracovní definice antisemitismu Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu. Tato důležitá publikace ukázala jak širokou mezinárodní podporu definice IHRA, navzdory přetrvávajícím odpůrcům, tak její praktickou užitečnost. Komise na ni později v tomto roce navázala a oznámila svou vůbec první oficiální strategii boje proti antisemitismu a podpory židovského života. Lze jen doufat, že Spojené státy jednoho dne také vypracují národní strategii.

Bidenova administrativa přijala pracovní definici IHRA

V únoru oznámila představitelka ministerstva zahraničí Kara McDonaldová, že Bidenova administrativa podporuje „neocenitelnou“ definici IHRA a její „příklady z reálného světa“, podobně jako ji podpořilo několik posledních administrativ. Ministr zahraničí USA Antony Blinken potvrdil, že administrativa definici „nadšeně přijímá“. Bílý dům navázal důležitým, i když sotva postřehnutelným ustanovením ve své jednotné agendě z jara 2021, kterým zavázal americké ministerstvo školství ke kodifikaci exekutivního nařízení prezidenta Trumpa o boji proti antisemitismu. Jinými slovy, Bidenova administrativa se zavázala nejen k přijetí definice IHRA, ale také k její realizaci.

Max Price přežil snahu o obžalobu Tuftse

V únoru si vedoucí studentské samosprávy Tuftsovy univerzity Max Price připsal vzácné, ale důležité vítězství v boji proti antisionismu, když porazil snahu organizace Students for Justice in Palestine o jeho impeachment a odvolání z funkce. Stížnost SJP proti Priceovi obviňovala Izrael a jeho židovské příznivce z podněcování rasistických amerických orgánů činných v trestním řízení. SJP svou stížnost stáhla poté, co Price, kterého hájilo Brandeisovo centrum, odhalil antisemitismus této organizace a informoval univerzitu o její zákonné povinnosti zasáhnout. Price vyzval k dalším krokům k řešení antisemitismu, ale poznamenal: „Ulevilo se mi, že můj judaismus již není souzen.“ Vzhledem k tomu, že antisionistické organizace se stále častěji zaměřují na marginalizaci a vyloučení jednotlivých židovských studentských vůdců, poskytuje tento případ návod, jak mohou židovští studenti zvítězit.

Studenti se organizují proti nenávisti vůči Židům

Do boje proti antisemitismu se židovští studenti (jako Max Price) zapojují více než kdykoli předtím. V březnu oznámil Blake Flayton, student nižšího ročníku Univerzity George Washingtona, založení nové národní organizace Nový sionistický kongres, jejímž cílem je „hájit zájmy židovského národa nejen ve Spojených státech, ale všude na světě“. Podobně druhá studentka Chicagské univerzity Julia Jasseyová založila organizaci Jewish on Campus, která bojuje proti antisemitismu na univerzitních kampusech po celé zemi. Mladší studenti se snaží, aby jejich hlasy byly slyšet. Středoškolák Zachary Singerman založil organizaci Gen Z Jews, aby vyzval svou generaci k boji.

Komise pro občanská práva bije na poplach

Americká komise pro občanská práva vydala v červenci prohlášení, v němž odsoudila protižidovské násilí po květnovém konfliktu mezi Izraelem a Gazou. Naposledy, když komise takto odvážně odsoudila antisemitismus, jsem byl jejím ředitelem a Saddám Husajn byl právě vytažen ze své krysí díry. Tentokrát Komise zahřměla dostatečně silnými slovy, aby poslala dnešní hatery zpět do jejich krysích děr: „Antisemitský fanatismus převlečený za antisionismus není morálně o nic méně zavrženíhodný než jakákoli jiná forma nenávisti.“

Třicet osm zemí bojkotuje antisemitskou konferenci v Durbanu

V září bojkotovalo rekordních 38 zemí konferenci OSN u příležitosti 20. výročí Světové konference proti rasismu v jihoafrickém Durbanu. Odstoupily od ní kvůli zjevnému antisemitismu a antisionismu na této akci v roce 2001. Dobrou zprávou je, že mnoho zemí, včetně Spojených států, se odmítá účastnit nejhorších mezinárodních oslav antisemitismu. Otázkou je, kdy si uvědomí, jak běžným se antisemitismus stal i v domácích antirasistických programech.

Světoví lídři ignorují zdiskreditovanou „jeruzalémskou“ deklaraci

V říjnu před Mezinárodním fórem o připomínání holocaustu a boji proti antisemitismu v Malmö levicoví akademici okázale selhali ve svém úsilí vykolejit definici IHRA ve prospěch kontroverzní „jeruzalémské“ deklarace. Posledně jmenované prohlášení bylo kritizováno za to, že se přizpůsobuje tomu, co bylo nazváno „novým antisemitismem“, místo aby se mu postavilo. Kritici se za své úsilí dočkali toho, že australský premiér Scott Morrison využil příležitosti a oznámil, že jeho země se stane třicátou zemí, která formálně přijme IHRA, jen několik týdnů poté, co se Madrid připojil k rostoucímu seznamu vlád, které tomuto opatření poskytují dvoustrannou nebo vícestrannou podporu.

Porota uznala výtržníky z Charlottesville odpovědnými

V listopadu shledala federální porota ve Virginii hlavní organizátory shromáždění „Unite the Right“ v roce 2017 odpovědnými podle státního práva za zranění protiprotestujících a přiznala jim odškodné ve výši více než 25 milionů dolarů. Pochod v Charlottesville ve Virginii začal jako demonstrace proti odstranění sochy Konfederace. Protestující alt-right skandovali „Židé nás nenahradí“. Jeden z obžalovaných srazil autem protiprotestující Heather Heyerovou a zabil ji. Rozsudek zdůrazňuje, že právo je nepostradatelným nástrojem boje proti antisemitismu na pravici i na levici.

Celonárodní chanuka iniciativa rozsvítí světlo

Během osmi chanukových nocí spolupracovaly desítky židovských organizací (včetně mé) na iniciativě „Posviťme si na antisemitismus“. Toto téma se prolínalo aktivitami od zapalování svíček na Times Square přes billboardy až po návštěvy guvernérů a projevy starostů. Politické cíle iniciativy zahrnovaly naléhání na korporace, aby zahrnuly vzdělávání o antisemitismu do svých programů diverzity, rovnosti a inkluze, a přesvědčování vlád, aby následovaly Bidenovu administrativu a přijaly pracovní definici antisemitismu IHRA. Nyní můžeme jen doufat, že se trocha tohoto chanukového světla rozšíří ještě dál, protože v nadcházejícím roce budeme pokračovat v boji proti temnotě.

Měli bychom si z toho vzít to, že vycházíme z obtížného roku s nemalými úspěchy, které z něj vyplývají. Veřejnost je nyní o antisemitismu informována více než před rokem. V OSN se desítky zemí odmítly zúčastnit antisemitské vzpomínkové akce v Durbanu. V Evropě bylo dosaženo značného pokroku v širším a důslednějším používání definice IHRA. Ve Spojených státech Bidenova administrativa slibuje, že bude používat podobné nástroje, podobně jako to dělaly předchozí Obamova, Bushova a Trumpova administrativa. Na univerzitních kampusech se ozývají nové hlasy studentů. V případě potřeby se používají právní nástroje k potírání antisemitismu zleva i zprava.

Kenneth L. Marcus je zakladatelem a předsedou Centra Louise D. Brandeise pro lidská práva podle zákona. Dříve působil jako ministr školství USA pro občanská práva (2018-2020) a je autorem knihy „Definice antisemitismu“.

31.12.2021 07:04 Daniel Žingor155Zdroj: World Israel News