Praha Jeruzalém

Izraelský velvyslanec při OSN se pustil do herečky z filmu Harry Potter Emmy Watsonové kvůli jejímu propalestinskému příspěvku.

Autor: Ron Kampeas, JTA 4. 1.22 12:08

Gilad Erdan, izraelský velvyslanec při OSN vzkázal herečce Emmě Watsonové poté, co účet na Instagramu jejím jménem zveřejnil příspěvek zjevně solidární s Palestinci, že k vyřešení konfliktu bude zapotřebí víc než jen kouzel.

„Fikce možná funguje v Harrym Potterovi, ale nefunguje v realitě,“ uvedl Erdan v pondělí na Twitteru a připojil snímek obrazovky příspěvku z instagramového účtu Watsonové. „Kdyby to tak bylo a kouzla používaná v kouzelnickém světě by mohla odstranit zlo Hamásu (který utlačuje ženy a usiluje o zničení Izraele) a Palestinské samosprávy (která podporuje terorismus). Byl bych pro!“

Watsonová, velvyslankyně dobré vůle Organizace spojených národů, se proslavila ztvárněním Hermiony Grangerové ve filmové sérii o Harrym Potterovi. Tento týden si spolu s dalšími herci a účastníky série připomněla 20. výročí prvního filmu speciálním pořadem HBO.

Není však jasné, zda zprávu zveřejnila či schválila sama Watsonová, nebo zda osoba, která zprávu zveřejnila, podporovala její propalestinské asociace; Watsonová nedávno uvedla, že kontrolu nad alespoň částí účtu předala levicové aktivistické skupině, a v biografii jejího instagramového profilu stojí: „Emmin oficiální Instagram převzal anonymní feministický kolektiv.“

Příspěvek, který se v neděli objevil na stránce Watsonové, se skládal ze sloganu překrytého fotografií z propalestinského protestu v Chicagu v květnu, kdy Izrael a Hamás vedly konflikt, a z citátu nesouvisejícího s izraelsko-palestinským konfliktem, který byl připsán Sáře Ahmedové, australské feministické teoretičce.

Heslo, které dominuje většině obrázku, zní „Solidarita je sloveso“ a úryvek připisovaný Ahmedové analyzuje význam slova „solidarita“. Za sloganem jsou vidět protestující s transparenty s nápisy „Osvoboďte Palestinu“ a „USA a Izrael – ruce pryč od Jeruzaléma“.

V příspěvku je uvedeno, že se jedná o repost grafiky a textu, které původně sdílela organizace Bad Activist Collective. V původním příspěvku z května bylo uvedeno, že fotografie pochází z propalestinského protestu. Příspěvek Watsonové tuto informaci neobsahuje.

Účet Watsonové byl více než rok neaktivní až do loňského října, kdy na jeho hlavní stránce stálo, že účet „převzal anonymní Feministický kolektiv“, a byl na něm uveden odkaz na informace o listopadové konferenci o změně klimatu v Glasgow, kde hrála Watsonová hlavní roli.

Většina příspěvků na účtu od října souvisela s aktivismem v oblasti změny klimatu a feminismem, ačkoli několik z nich je psáno v první osobě, údajně Watsonovou, a tři propagují speciál k 20. výročí Harryho Pottera.

05.01.2022 06:04 Daniel Žingor164Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova