Praha Jeruzalém

„Vedoucí představitelé jednali o regionálních výzvách, z nichž hlavní je rostoucí íránská agrese, a o krocích k omezení íránského jaderného programu.“

Od: World Israel News, 7. února 2022

Několik hodin poté, co premiér Naftali Bennett na zasedání vlády varoval před škodlivou dohodou s Íránem, jednal v neděli o této záležitosti v telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Bennett pozval prezidenta na návštěvu Izraele a poblahopřál Bidenovi k zabití vůdce ISIS Abú Ibrahima al-Hašimiho al-Kurašiho minulý týden s tím, že svět je díky americké armádě bezpečnějším místem. Izrael před atentátem poskytl USA zpravodajské informace.

Hovořili o regionálních výzvách, Rusku a Ukrajině a o jaderné dohodě ve Vídni.

„Vedoucí představitelé jednali o regionálních výzvách, z nichž na prvním místě je rostoucí íránská agrese a kroky k omezení íránského jaderného programu,“ uvedl úřad předsedy vlády.

Již dříve během dne Bennett na zasedání vlády varoval, že dohoda, o níž ve Vídni jednají světové mocnosti, pouze ztíží odvrácení jaderného Íránu. Toto varování zřejmě přišlo jako reakce na zmírnění postoje Bidenovy administrativy vůči Íránu.

„Kdo si myslí, že dohoda zvýší stabilitu – mýlí se. Dočasně oddálí obohacování uranu, ale my všichni v regionu za to zaplatíme vysokou a neúměrnou cenu,“ řekl Bennett.

V pátek Bidenova administrativa, která se snaží oživit jaderné rozhovory s islámským režimem, obnovila pro Írán některé sankční úlevy.

07.02.2022 05:43 Daniel Žingor92Zdroj: World Israel News

Klíčová slova