Praha Jeruzalém

Veterán ukrajinské diplomacie – zbožný křesťan – vypráví ALL ISRAEL NEWS o „zázračných“ úspěších nad ruskými silami během jedné noci, Zelenského popisuje jako překvapivého hrdinu, o kterém Hollywood natočí film.

Autor: Joel C. Rosenberg, 26. února 2022

Ještě před několika dny většina lidí na celém světě o ukrajinském prezidentovi Volodymyru Zelenském nikdy neslyšela.

Pokud něco slyšeli, tak to, že byl hercem – dokonce komikem – předtím, než byl zvolen do nejvyššího úřadu ve své zemi a 20. května 2019 se ujal funkce.

Zelenského kritici ho už několik měsíců označují za vtipálka, neotesance a nepřipraveného postavit se proti prezidentu Vladimiru Putinovi, vzmáhajícímu se ruskému carovi.

Ale nikdo se už nesměje.

Tento vnuk přeživších holocaustu pomalu, ale jistě přesvědčuje stále více svých kritiků, že se pro tuto chvíli narodil.

„Zelenskyj udělal mnoho opravdu zásadní chyb a jsem si jistá, že jich udělá ještě mnoho, ale dnes ukazuje, že je hoden národa, který vede,“ napsala v pátek na Twitteru Olga Rudenko, šéfredaktorka zpravodajského webu Kyjev Independent.

„Celé ty roky jsem byl k prezidentu Zelenskému velmi kritický – možná budu opět velmi kritický,“ napsal na Twitteru Sergej Sumlennyj, geopolitický analytik působící v Berlíně. „Teď musím říct: dělá skvělou práci, jsem naprosto ohromen jeho kroky a doufám, že se mu podaří tuto válku vyhrát. Děkuji vám, pane prezidente.“

TERČEM ATENTÁTU

„Nepřítel mě označil za cíl číslo jedna, mou rodinu za cíl číslo dvě,“ řekl v pátek Zelenskyj o Putinovi a jeho kremelských kumpánech. „Chtějí politicky zničit Ukrajinu tím, že zničí hlavu státu.“

Ruské tanky skutečně zahájily bleskový útok na Kyjev, v pátek večer se mnozí – včetně vysokých představitelů v Bílém domě – obávali, že ukrajinské hlavní město padne a Zelenskyj bude zajat nebo zabit.

Biden dokonce ukrajinskému vůdci zavolal a nabídl mu evakuaci ze země do bezpečí.

Zelenskyj však odmítl odjet.

„Boj je tady – potřebuji munici, ne evakuaci,“ odpověděl, když navštěvoval vojáky, tweetoval do světa aktuální informace a telefonoval, aby získal další podporu z Washingtonu a zbytku NATO.

NOČNÍ „ZÁZRAK“

V této souvislosti jsem právě telefonoval s 26letým veteránem ukrajinské diplomacie působícím v Kyjevě, abych získal nejnovější informace o vývoji na místě a zhodnocení toho, jak Ukrajinci vnímají svého prezidenta.

Velvyslanec Olexander Scherba, který loni v létě odstoupil z funkce ukrajinského zástupce v Rakousku, řekl, že v pátek večer šel spát s obavami, že jeho zemi a hlavní město zcela ovládnou ruské síly.

V sobotu brzy ráno se však probudil a viděl stále více důkazů, že ruské síly byly z Kyjeva důsledně vytlačeny.

Domnívá se, že se průběh války možná obrací.

„Ukrajina přečkala noc, aniž by ztratila jediné město,“ napsal několik hodin před naším telefonátem. „Rusové jsou demoralizovaní. Stále posílají své diverzanty, obrněná vozidla a řízené střely – ničí naši infrastrukturu, ale nemohou zničit našeho ducha.“

„Dnes ráno jsem optimističtější než kdykoli za posledních pár týdnů,“ napsal. „Dáme jim co proto.“

Scherba, který se po telefonu popsal jako zbožný pravoslavný křesťan, jehož matka je evangelická křesťanka, mi řekl, že situace není nic jiného než „zázrak“.

Dokonce řekl, že Ukrajinci věří, že prožívají „izraelskou chvíli“, kdy je David upozaděn, aby porazil ruského „Goliáše“.

PROSBA O MODLITBY

Mohl by mít Scherba pravdu?

Mohl by Zelenskyj a ukrajinský lid tuto věc skutečně vyhrát?

Zdá se to šílené – ledaže by Bůh skutečně bránil Ukrajinu proti všem předpokladům.

Velvyslanec požádal křesťany na celém světě, aby se za Ukrajinu dál modlili, aby byla silná.

Požádal také křesťany, aby se modlili za to, aby spojenci Ukrajiny v celé Evropě, Washingtonu a Izraeli měli odvahu postavit se „zlým“ silám ruského prezidenta Vladimira Putina.

Následuje přepis části našeho rozhovoru, lehce upravený pro větší srozumitelnost.

ROSENBERG: Pane velvyslanče, děkujeme za rozhovor s ALL ISRAEL NEWS. Začněme několika základními informacemi. Jste stále v Kyjevě?

VELVYSLANEC OLEXANDER SCHERBA: Ano, jsem v Kyjevě – v centru.

ROSENBERG: Ve svém textu píšete, že se cítíte optimisticky. To bude pro některé překvapením. Řekněte mi, co vidíte, co slyšíte, jak se cítíte.

SCHERBA: No, byla to velmi napjatá noc. V Kyjevě se opět bojovalo. Ostřelovali. Docházelo k výbuchům.

V noci jsme očekávali průlom tanků. Rusové se skutečně pokusili o tankový průlom, ale tanková kolona byla zastavena. Spousta techniky shořela.

Takže Kyjev je absolutně pod kontrolou ukrajinské vlády, stejně jako všechna ostatní velká i malá města na území Ukrajiny, kromě myslím dvou menších měst – jedno je blízko Donbasu a druhé je blízko okupovaného Krymu.

ROSENBERG: To je přes noc obrovský úspěch.

SCHERBA: Vlastně vojenští experti, se kterými jsem mluvil, říkali, že se do 72 hodin proti Rusku neudržíme.

Ale Rusové mají nulové vojenské vítězství prakticky po celé Ukrajině. Vzhledem k tomu, že tam jezdí spousta jejich vojenských jednotek – a běhá tam spousta jejich sabotérů, které mimochodem neustále zatýkají ukrajinští civilisté, kteří mají teď mnoho zbraní, a samozřejmě ukrajinská armáda – je to obrovská, víte, rána do vazu, jak říkáte, že?

ROSENBERG: Páni. Ano, rozhodně. A co tedy bude dál? Proč se tedy držíte proti ruským silám? Co dělá Ukrajina správně?

SCHERBA: Především je to první moment, kdy je celá Ukrajina jednotná. Rusky mluvící, ukrajinsky mluvící, východ-západ-jih. Ti, kteří byli ještě před týdnem proruští, ti, kteří se ještě před týdnem nenáviděli, jsou teď naprosto jednotní a všichni dělají všechno pro to, aby nepřítele zastavili.

Je to izraelský okamžik v našich ukrajinských dějinách. Lidé stále mluví o Izraeli. Vy v Izraeli jste pro nás byli inspirací.

ROSENBERG: Opravdu? To je zajímavé. Máte pocit, že jste schopni Putina ze země úplně vytlačit?

SCHERBA: No, podařilo se nám udělat velmi, velmi strategickou hru. Nedovolili jsme Putinovi obsadit žádné letiště na Ukrajině. Takže celý ten letecký transport (který Putin plánoval), aby přivezl ropu a plyn a stroje a nový personál, je teď vlastně paralyzován. Doslova uprostřed ničeho stojí ruské tanky, protože jim došlo palivo. Na internetu je video, kde kolem projíždí ukrajinské auto a ptá se vojáků: „Hej, chlapi, co se děje? Proč jste zastavili?“

A vojáci sedí: „Došel nám benzín.“ To se stalo.

Pak ten Ukrajinec říká: „No, já vás můžu vzít zpátky do Ruska.“ To se stalo.

Opravdu, je to prostě úžasné, jak se ten Goliáš, kterého se celý svět bál, (odsouvá). Je to sendvič s ničím. Sendvič s ničím, víte?

ROSENBERG: Co dělá Západ právě teď? A co by měly dělat Spojené státy a zbytek NATO?

SCHERBA: No, Západ si při jednání s Putinem dodává odvahu. To je obrovský úspěch.

Západu se zřetelně probouzí svědomí.

Západu teď roste síla, což se projevuje v dodávkách zbraní na Ukrajinu ve finanční podpoře. Tedy přinejmenším přislíbenou finanční podporou. Doufáme, že se to bude dít – je to velmi, velmi důležité.

Informace, které nám dodávají naši američtí přátelé, jsou obrovské.

Co by bylo tím, co změní [pravidla hry] v této válce? Je to to, jestli se NATO odváží zavést nad Ukrajinou bezletovou zónu. Ale jak jsem pochopil, k tomu nedojde.

Každopádně jdeme správným směrem.

A pro Ukrajinu je obrovským pozitivním signálem, že zrovna nedávno bylo považováno za nemožné, aby (Západ rozhodl) o vyloušení Ruska ze SWIFTu (systému finančních transakcí), tedy o vyloučení Ruska ze světového finančního systému.

A najednou jsme u toho – vyloučíme celé Rusko ze světového finančního systému. Takže je to úžasné.

ROSENBERG: Co právě teď potřebujete od Washingtonu a od Bidenovy administrativy?

SCHERBA: Mohu odpovědět slovy naší skvělé velvyslankyně ve Washingtonu, Oxany Markarové. Řekla: „Potřebujeme všechno.“

Potřebujeme více zbraní. Potřebujeme více finanční podpory. Potřebujeme více informací. Potřebujeme více léků. Všechny zdravotnické zásoby docházejí.

Takže pokud by existoval způsob, jak zásobovat, aby se uskutečnil nějaký druh, víte, berlínského leteckého transportu – jako za studené války – bylo by to velmi důležité. Ale jsem si jistý, že moje bývalá kolegyně ve Washingtonu, Oxana Markarová, o tom velmi úzce jedná a jedná s našimi americkými přáteli.

ROSENBERG: Jsou letiště otevřená? Četl jsem, že NATO nepřiváží zásoby letecky z obavy, aby je nesestřelily ruské systémy protivzdušné obrany.

SCHERBA: Je to samozřejmě děsivé. Je to nebezpečné. Ale víte, někdy musíte čelit nebezpečí, když je váš přítel napaden, ne?

ROSENBERG: Ale zní to, jako byste měl pocit, že se rovnováha sil změnila ve prospěch Ukrajiny.

SCHERBA: Mám pocit, že během této noci se misky vah převážily.

Včera večer jsem šel spát na dvě hodiny s pocitem, s otázkou: „Budu mít ráno ještě hlavní město Kyjev? Budu mít ještě svou zemi? Protože ty ruské tanky míří naším směrem.“

A probudil jsem se kolem půlnoci a začal jsem číst nejnovější zprávy a bylo to úžasné. Obzvlášť úžasné pro mě bylo sledování videí z výslechů ruských zajatců, válečných zajatců. Už jich je víc než 200 a vypadají jako mladí kluci, kolem 20 let, kteří nemají skutečnou, víte, chuť bojovat, kteří nemají skutečné ponětí, proč by měli bojovat, kteří vůbec nevypadají jako vojáci. A to mi láme srdce….

ROSENBERG: Řekněte mi něco o vašem prezidentovi, prezidentu Zelenském. Většina Američanů, většina Izraelců, většina lidí na světě ho nezná. A pokud něco vědí, tak vědí, že to byl komik. Možná vědí, že je Žid. Ale pomozte nám pochopit, kdo je a jak si podle vás vede.

SCHERBA: No, mnoho lidí po celém světě ho vnímalo jako takového náhodného prezidenta. Má velmi neobvyklý životní příběh, politický příběh.

Ukrajina byla ohledně něj rozpolcená. Někteří lidé ho měli rádi. Někteří lidé ho neměli rádi. Jeho popularita – no, neřekl bych, že klesala – ale klesala. A teď, slovy Vladislava Davidsona, ukrajinsko-amerického novináře, napsal: „Zelenskyj je hrdina. Kdo by to byl řekl?“

Protože tenhle chlapík se odmítl nechat evakuovat. Tenhle chlapík našel správná slova a správný postoj. Promluvou k národu tento chlapík sjednotil Ukrajince a dal jim pocit, že až se postaví nepříteli, bude mít plnou podporu své vlády.

Takže náš prezident si vede skvěle.

ROSENBERG: Slyšeli jsme zprávy, že mu Spojené státy nabídly evakuaci ze země.

SCHERBA: Ano, to je pravda. A on to odmítl.

Právě jsem poslal jednomu svému příteli z prezidentské administrativy text, ve kterém se píše, že někde ve Spojených státech bude velmi brzy natočen filmový trhák, kde budou největší herci soutěžit o roli Zelenského v takovém epickém příběhu……

ROSENBERG: Poslední otázka. Nevím, jestli jste vy sám vůbec věřící. Ale já jsem evangelikální křesťan. Z otcovy strany jsem také Žid. Jsem také Izraelec. Ptám se tedy, jak se za vás všechny mohou křesťané modlit? Co mám říct křesťanům na celém světě, aby se modlili za Ukrajinu? Co byste mi na to řekli?

SCHERBA: Já jsem také věřící křesťan. Byl jsem pokřtěn jako pravoslavný. Moje maminka je evangelička, alespoň to jsem si odnesl z jejího každodenního sledování amerických evangelikálů v televizi.

Jak se tedy modlit za Ukrajinu?

Prosím, modlete se za sílu našeho ducha.

A modlete se za sílu ducha těch, kteří Ukrajině pomáhají.

Protože v posledních několika desetiletích byl módním slovem (v celé Evropě) pragmatismus – a pragmatismus znamenal ve většině případů, alespoň pokud šlo o Ukrajinu, prostě lhostejnost.

Modlete se tedy za sílu ducha zakladatelů Ukrajiny a modlete se za sílu ducha těch, kteří stojí na straně Ukrajiny.

A, prosím, Bože, stůjte na straně Ukrajiny, protože hranice mezi dobrem a zlem nebyla v naší nedávné minulosti nikdy tak jasná jako nyní.

Jeden národ se brání a druhý bezdůvodně útočí.

28.02.2022 05:33 Daniel Žingor1070Zdroj: All Israel news