Praha Jeruzalém

Většinu útoků údajně plánoval Islámský stát v posledních dvou letech.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 13. února 2022

Mossad během dvou let zmařil 12 teroristických útoků proti Izraelcům v Turecku, uvedl v sobotu izraelský Channel 12.

Zpráva bez uvedení zdroje uvedla, že většina plánovaných útoků byla spiknutím Islámského státu zaměřeným na podnikatele a další Izraelce. Zpráva dodala, že izraelským podnikatelům v Turecku bylo doporučeno, aby přijali mimořádná bezpečnostní opatření a změnili svůj denní režim.

Channel 12 rovněž uvedl, že navzdory napjatým vztahům mezi Ankarou a Jeruzalémem zůstaly vazby mezi Mosadem a tureckou Národní zpravodajskou organizací silné.

Minulý týden izraelská a turecká rozvědka zmařily íránské spiknutí s cílem zavraždit izraelského podnikatele Yaira Gellera.

Útok měl být údajně odvetou za vraždu íránského špičkového jaderného vědce Mohsena Fakhrizadeha v roce 2020. Není jasné, zda byl Geller považován za příležitostný cíl, nebo zda Íránci usilovali o jeho zavraždění z konkrétnějších důvodů.

Zprávy spekulují o tom, že Írán se možná snažil zmařit turecké diplomatické snahy vůči Izraeli.

Geller vlastní společnost CNC İleri Teknoloji, která se zabývá letectvím a kosmonautikou a sídlí v Istanbulu.

Turecké a hebrejské zprávy uváděly, že buňku odhalila turecká rozvědka, která poté informovala Mosad. Poté, co Geller odmítl návrat do Izraele, byl přesunut do bezpečného domu v Turecku a byla mu přidělena ochranka Mosadu.

Podle tureckých médií se osmičlenná buňka skládala z íránských a tureckých státních příslušníků. Buňku údajně řídil íránský zpravodajský důstojník, který byl identifikován jako Yasin Taheremamkendi.

V listopadu kyperská policie rozbila teroristickou buňku, která chtěla zavraždit izraelského miliardáře Teddyho Sagiho. Zatčen byl ázerbájdžánský zabiják a několik pákistánských státních příslušníků. Izrael obvinil Írán, že za spiknutím stojí, zatímco Írán jakoukoli účast popřel.

15.02.2022 06:22 Daniel Žingor104Zdroj: United with Israel