Praha Jeruzalém

Více než 10 000 ukrajinských Židů čeká na získání imigračních povolení do Izraele, přičemž povolený počet přistěhovalců je povolen o méně než polovinu.

Izrael přijal od začátku ruské invaze minulý měsíc více než dvojnásobek ukrajinských státních příslušníků jako uprchlíků před válkou než přistěhovalců z Ukrajiny, uvádí v pátek ráno zpráva Israel Hayom.

Od začátku války 24. února přijal Izrael jako uprchlíky 7 437 ukrajinských občanů, kteří podle zákona o návratu nejsou způsobilí k imigraci do židovského státu.

Ve stejném časovém období však bylo do Izraele povoleno přistěhovat se pouze 3 695 ukrajinských Židů nebo příbuzným ukrajinských Židů způsobilých dle zákona o návratu.

Relativně nízký počet přistěhovalců do Izraele není způsoben nedostatečnou poptávkou, nicméně zpráva zjistila, že více než 10 000 židovských uprchlíků, kteří již uprchli z Ukrajiny, nyní pobývají v táborech v Polsku, Rumunsku, Maďarsku a Moldavsku a čekají na získání imigračního povolení do Izraele.

Kromě toho se odhadem 5 000 dalších židovských uprchlíků, kteří uprchli z Ukrajiny do pohraničních zemí, od té doby přesunulo na západ do jiných evropských států – zejména Německa – v mnoha případech poté, co se uprchlíci pokusili emigrovat do Izraele, ale byli frustrováni zpožděním při získávání imigračních povolení.

Autor: Israel National News , 18.března 2022

19.03.2022 08:06 Kristýna Kupková147Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova