Praha Jeruzalém

Hrobka je po Chrámové hoře v Jeruzalémě druhým nejsvětějším místem judaismu.

Od: World Israel News, 10. března 2022

Šejk Mohammad Husajn, jeruzalémský muftí, odsoudil středeční návštěvu bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pence v Hebronu a zejména v Hrobce patriarchů, uvedl Khaled Abu Toameh v deníku The Jerusalem Post.

Jišaj Fleišer, mezinárodní mluvčí hebronské židovské obce, provedl Pence a jeho manželku Karen biblickým městem.

„Abraham byl otcem tří velkých světových náboženství a pro @KarenPence a pro mě bylo radostí, že jsme mohli navštívit místo jeho posledního odpočinku,“ napsal Pence na Twitteru.

Hrobka patriarchů je místem pohřbu patriarchů Abrahama, Izáka a Jákoba a matriarchů Sáry, Rebeky a Ley. Údajně jsou zde pohřbeni také Adam a Eva. Matriarcha Ráchel je pohřbena odděleně poblíž města Betléma.

Hrobka je po Chrámové hoře v Jeruzalémě druhým nejsvětějším místem judaismu. Jeho součástí je mešita zvaná al-Haram al-Ibrahimi.

Muftí ve čtvrtečním prohlášení na Pence za „šturmování na toto místo“ udeřil s tím, že je to místo určené pouze pro muslimy, uvedl deník Post.

Abú Túmí vysvětlil, že Palestinci pravidelně používají slovo „šturm“ pro popis návštěv Židů na Chrámové hoře, v Hrobce patriarchů a v Josefově hrobce v Nábulusu (Šekemu) v Samaří.

Muftí prohlásil, že to, co Pence návštěvou Hrobky učinil, „je provokativní a nebezpečný čin, za který nesou následky (izraelské) okupační úřady“, což lze považovat za podněcování k násilí.

Podle listu Post muftí rovněž odsoudil práce, které izraelské úřady provádějí na nádvořích Ibrahímovy mešity s cílem zpřístupnit toto místo pro vozíčkáře.

Navzdory chybějícímu souhlasu hebronské samosprávy kontrolované Palestinskou samosprávou (PA) se buduje výtah, což se podle muftího děje proto, aby se „kromě změny vlastností mešity usnadnily nájezdy extremistických osadníků do mešity“ a místo se „judaizovalo“, uvedl Post.

Muftí dodal, že „všechna náboženství a mezinárodní zákony zakazují způsobovat jakoukoli újmu místům bohoslužeb“.

Vyzval arabské a islámské země a mezinárodní instituce, aby chránily náboženská svatá místa na okupovaných palestinských územích a zabránily zabrání mešity Ibrahímího a jakýmkoli změnám jejích islámských rysů, uvedla zpráva.

Hebron byl totiž prvním hlavním městem židovského národa, konkrétně kmene Juda, z něhož dnes pochází většina Židů. Král David sloužil jako král v Hebronu sedm let, než byl korunován izraelským králem v Jeruzalémě.

„Děkuji vám za vaše neuvěřitelné úsilí proti historické krádeži, které se dopustilo UNESCO, když prohlásilo, že toto není židovské místo, že je to světová historická památka, která je palestinská,“ řekl Fleisher Pencovi.

V červenci 2017 Výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) označil Hrobku patriarchů a Hebron za palestinské dědictví.

Tehdejší premiér Benjamin Netanjahu během následujícího nedělního týdenního zasedání vlády přečetl úryvky z Bible jako vyvrácení rezoluce UNESCO.

11.03.2022 05:12 Daniel Žingor137Zdroj: World Israel News

Klíčová slova