Praha Jeruzalém

Zatímco válka na Ukrajině pokračuje, mnoho lidí na celém světě se staví za ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nekonvenčního, 44letého židovského vůdce. Zde je šest faktů o prezidentu Zelenském a současné krizi na Ukrajině.

Autor: Dr. Yvette Alt Miller, Aish.com, 1. března 2022 

1. Vnuk přeživších holocaust

Volodymyr Zelenskyj se narodil 25. ledna 1978 ve městě Kryvyj Rog na východě Ukrajiny. Jeho rodina je židovského původu a stejně jako mnoho ukrajinských Židů byla poznamenána holocaustem. (Zelenskij často upozorňuje na skutečnost, že přibližně čtvrtina všech Židů zavražděných během holocaustu pocházela z Ukrajiny, což je skutečnost, která není všeobecně známa).

Během druhé světové války bylo město Kryvyj Rog okupováno nacistickým Německem. Žila zde početná židovská komunita a v letech před nacistickým záborem města mnoho Židů uprchlo na východ. Zelenského babička byla jedním z Židů, kteří odešli. „Moje babička žila v Kryvém Rogu, v části jižní Ukrajiny, která byla okupována fašisty,“ vysvětlil Zelenskij. „Zabili všechny Židy, kteří zůstali. Ona odešla v rámci evakuace Židů do Almaty v Kazachstánu. Mnoho lidí tam uteklo. Ona tam studovala. Stala se učitelkou. Po druhé světové válce se vrátila. Tam jsem se narodil.“

Když Zelenskij v roce 2020 přijel do Izraele na oslavy 75. výročí osvobození Osvětimi, vyprávěl tehdejšímu izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi příběhy z Ukrajiny v době holokaustu. Než skončil, řekl, že má na srdci ještě jeden příběh, „o rodině čtyř bratrů“:

Tři z nich, jejich rodiče a jejich rodiny se stali oběťmi holocaustu. Všichni byli zastřeleni německými okupanty, kteří vtrhli na Ukrajinu. Čtvrtý bratr přežil… Dva roky po válce se mu narodil syn a za 31 let vnuk. Za dalších 40 let se tento vnuk stal prezidentem a dnes stojí před vámi, pane premiére.

2. “ Běžná sovětská židovská rodina“

Zelenskij popisuje svou rodinu jako „obyčejnou sovětskou židovskou rodinu“. Poznamenal, že vzhledem k tomu, že většina náboženských projevů byla v Sovětském svazu zakázána, nebyla jeho rodina nijak zvlášť zbožná, ale byla si vědoma svého židovského dědictví.

Když byl Zelenskij malý, jeho rodina se na čas přestěhovala do Mongolska, ale vrátila se včas, aby Zelenskij mohl navštěvovat školu v Kryvém Rogu. Vyrůstal s ruštinou jako mateřským jazykem a hovoří také plynně ukrajinsky a anglicky.

Na počátku 90. let, po zániku Sovětského svazu, se mnoho sovětských Židů rozhodlo emigrovat do Izraele nebo Spojených států. V těchto pohnutých letech emigrovalo přibližně 1,5 milionu Židů. Zelenského prateta a její rodina se v 90. letech přestěhovaly do Izraele, ale on a jeho nejbližší rodina zůstali a připojili se k několika stovkám tisíc Židů, kteří se rozhodli zůstat na Ukrajině a v Rusku.

Zelenskij vystudoval Ekonomický institut v Kryvém Rohu, pobočku Kyjevské národní ekonomické univerzity. Studium ukončil v roce 2000 a získal titul právníka. Na vysoké škole se seznámil se svou ženou Olenou Zelenskou, scenáristkou a mluvčí ukrajinských hnutí za práva žen. (Olena Zelenská není Židovka; prezident Zelenský se nevyjádřil k nepodloženým zvěstem, že konvertoval ke křesťanství). V roce 2004 se jim narodila dcera Oleksandra a v roce 2013 syn Kyrylo.

3. Kariéra komediálního herce

Zelenskij nikdy nevykonával právnickou praxi. S herectvím začal už na vysoké škole a nakonec založil vlastní produkční společnost s názvem Kvartal 95 – „Sousedství 95“ – podle oblasti v Kryvém Rohu, kde vyrůstal. Začal se věnovat komedii a stal se populární po celém bývalém Sovětském svazu, kde vystupoval se stand upem a hrál v některých komických filmech. V roce 2006 vyhrál ukrajinskou televizní soutěž „Strictly Come Dancing“. Vystupoval také v Izraeli. Jedněm izraelským novinám řekl, že vystupoval „v Tel Avivu, v Beeršebě, v Haifě, v Jeruzalémě. Ve spoustě měst. Takže Izrael znám. A znám tam lidi.“

V roce 2015 začal Zelenskij hrát v ukrajinském televizním pořadu Sluha lidu. Rok předtím byl nepopulární ukrajinský prezident Viktor Janukovyč donucen odstoupit z funkce a místo něj byl zvolen prezident Petro Porošenko. Bylo to bouřlivé období ukrajinské politiky: Rusko v roce 2014 napadlo a později anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Ruskem podporovaní povstalci bojovali proti ukrajinským silám v Doněcké a Luhanské republice na východě země a rozšířená korupce oslabila důvěru Ukrajinců ve svou vládu.Ve filmu Sluha lidu hrál Zelenskij Vasilije Goloborodka, učitele dějepisu, který se proslavil poté, co ho jeden z jeho studentů natočil, jak brojí proti úřední korupci, a stal se prezidentem. Jeho postava se trefila do vkusu obyčejných Ukrajinců, kteří toužili po čestném politikovi, jako byl Goloborodko.

Po letech hraní prezidenta Goloborodka v televizi začal Zelenskij projevovat vlastní politické ambice. V roce 2018 zaregistroval „Služebníka lidu“ jako oficiální politickou stranu.

4. Prezident Zelenskyj

V prezidentské kampani Zelenskyj spoléhal na své komediální zázemí a na sociálních sítích zveřejňoval vtipné projevy a skeče. Jeho neobvyklý styl kampaně se osvědčil: V prezidentských volbách na Ukrajině v roce 2019 získal Volodymyr Zelenskyj překvapivých 73 % hlasů.

Jeho cesta k řízení státu nebyla vždy hladká. Čelil různým obviněním, že má blízko ke korupčníkům, a byl obviněn, že si jako klíčové politické poradce přivedl členy své televizní produkční společnosti. Během několika dní Rusko vyhlásilo zásadní provokativní opatření a rozšířilo ruské občanství na osoby žijící ve východoukrajinských regionech kontrolovaných separatistickými povstalci, které Rusko podporovalo v Doněcku a Luhansku.

Zelenskyj na tento zásadní útok na ukrajinskou územní celistvost reagoval s humorem, když na Facebooku napsal, že bude rozšiřovat ukrajinské občanství lidem v Rusku a dalším, „kteří trpí autoritářskými nebo zkorumpovanými režimy“.

5. Uznání židovské historie

Když Zelenskij kandidoval, vrchní rabín z Dněpru řekl deníku New York Times: „Neměl by kandidovat, protože za dva roky tady budeme mít zase pogromy, pokud se to zvrtne.“ Ukázalo se, že tyto obavy nebyly na místě. Místo toho se Zelenskij ve funkci otevřeně hlásil ke svému židovství. Dohlížel na probíhající projekt přejmenovávání ulic a pomníků po celé Ukrajině, při němž byla vymazána jména sovětských prominentů a nahrazena ukrajinskými hrdiny, v některých případech včetně ukrajinských Židů.

Zahájil výstavbu památníku v Babím Jaru, rokli u Kyjeva, kde nacisté zavraždili 100 000 Židů a dalších lidí. Ukrajinské město Uman je pohřebištěm rabína Nachmana z Breslova a významným místem, kam se chodí modlit židovští poutníci. Pod Zelenského vedením se připravují plány na vytvoření toho, co Zelenskij nazval „historickým muzeem… s velkou částí jako… rekonstrukcí synagogy“, ve které se rabi Nachman modlil. Památka se má jmenovat „Malý Jeruzalém“.

6. Rozhodnost v době války

V prvních hodinách ruského útoku na Ukrajinu prezident Zelenskyj přislíbil, že zůstane v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě. Na narychlo natočeném videu pořízeném na mobilní telefon prohlásil: „Všichni jsme tady. Naši vojáci jsou zde. Občané naší země jsou zde… Všichni jsme zde, abychom chránili naši nezávislost, naši zemi, a tak to bude i nadále. Sláva našim obráncům. Sláva našim hrdinům. Sláva Ukrajině.“

Ve dnech, které uplynuly od tohoto prvního videa, Zelenskyj nadále vyzýval Ukrajince, aby se bránili ruskému náporu, a mobilizoval svůj lid k odporu. Jeho ustaraná tvář a burcující rétorika se v mnoha ohledech staly symbolem války na Ukrajině. Sám sebe označil za „cíl číslo jedna“ a svou ženu a dvě děti za „cíl číslo dvě“. Navzdory nebezpečí, které mu hrozí, Zelenskij slíbil, že zůstane a bude bojovat.

Jedna z politických pozorovatelek, Julia McGuffieová, šéfredaktorka ukrajinského zpravodajského webu Novoje vremja, se postavila proti kandidatuře prezidenta Zelenského v roce 2019 a pokládala ho za neotesance bez politických zkušeností. Dnes má Zelenskyj na Ukrajině 96% podporu a paní McGuffieová, stejně jako mnoho Ukrajinců, svého prezidenta nadšeně podporuje. „Plná podpora a respekt přišly, myslím, až poté, co Rusko začalo válku,“ řekla BBC. „Všichni Ukrajinci se kolem Zelenského semkli. Hraje sjednocující a inspirující roli, částečně i svým vlastním příkladem. Vede vládu, která odráží Putinovu armádu, a za to ho mnoho lidí upřímně obdivuje a respektuje.“

04.03.2022 05:36 Karel Sedláček1636Zdroj: aish

Klíčová slova