Praha Jeruzalém

Izrael bude hostit historický dvoudenní summit pěti ministrů zahraničí, kterého se zúčastní USA a tři arabské státy.

Na pozvání izraelského ministra zahraničí Yaira Lapida (Yesh Atid) bude Izrael hostit historický diplomatický summit.

Summit se uskuteční v neděli 27. března a v pondělí 28. března.

Jeho součástí bude řada diplomatických jednání a zúčastní se ho americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministři zahraničí Spojených arabských emirátů, Maroka a Bahrajnu.

Summit se bude konat jako součást delší cesty amerického ministra zahraničí do Izraele, Maroka a Alžírska, která trvá od 26. do 30. března.

Během jeho pobytu v Izraeli se očekává, že se Blinken setká s izraelským premiérem Naftali Bennettem, ministrem zahraničí a náhradním předsedou vlády Yairem Lapidem, ministrem obrany Bennym Gantzem a izraelským prezidentem Isaacem Herzogem.

Blinken se také v Ramalláhu setká s předsedou Palestinské samosprávy (PA) Mahmúdem Abbásem a také s významnými osobnostmi palestinské samosprávy. Na těchto setkáních Blinken zdůrazní význam posílení vztahů mezi USA a Palestinskou samosprávou a prosazování svobody, bezpečnosti a prosperity pro Judeu a Samaří.

Premiér Naftali Bennett poblahopřál Lapidovi k uspořádání akce a řekl: „Gratuluji ministrovi zahraničních věcí k tomuto významnému diplomatickému úspěchu“.

Ministr obrany Benny Gantz summit přivítal s tím, že „posílení a prohlubování vazeb mezi zeměmi spolu s naším nejdůležitějším spojencem, Spojenými státy, je strategickou bezpečností a ekonomickým přínosem“.

Autor: Israel National News, 25.března 2022

26.03.2022 08:04 Kristýna Kupková140Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News