Praha Jeruzalém

Extrémistickému zákonodárci Itamaru Ben Gvirovi policie zabránila v účasti na pochodu, zatímco pravicoví aktivisté protestují proti zákazu vstupu Židů na Chrámovou horu až do konce ramadánu.

Autor: Tal Heinrichová, 20. dubna 2022

Asi 1 000 pravicových Izraelců pochodovalo ve středu večer Jeruzalémem s vlajkami uprostřed zvýšeného napětí kolem Starého města a Chrámové hory.

Pochod zorganizovali pravicoví aktivisté na protest proti reakci izraelské vlády na nedávné násilné události a střety mezi bezpečnostními silami a Palestinci. K pochodu došlo poté, co izraelský premiér Naftali Bennett rozhodl o uzavření Chrámové hory pro Židy až do skončení ramadánu, muslimského měsíce půstu.

Podle současného stavu na Chrámové hoře mohou Židé tento komplex navštěvovat, ale nemohou se tam modlit, přestože je to historicky nejposvátnější místo judaismu.

Vláda tradičně uzavírá Chrámovou horu pro nemuslimy během svátku Íd al-Fitr, který označuje konec ramadánu. V posledních dvanácti letech – včetně období vlády bývalého premiéra Benjamina Netanjahua – se však v zájmu zmírnění náboženského napětí a prevence násilí tento status quo ještě více narušil a židovští věřící mají posledních několik dní ramadánu do areálu vstup zakázán. Až do úterního rozhodnutí současné vlády se však nikdy nestalo, že by místo bylo pro Židy uzavřeno po dobu 16 dní.

Mnozí Izraelci se obávají, že tento krok nastaví nový standard v současném stavu.

Mezi protestujícími byl i poslanec Knesetu Itamar Ben Gvir, šéf pravicové strany Židovská síla (Otzma Jehudit). Již dříve během dne Bennett nařídil policii, aby Ben Gviru, který byl obviněn z podněcování rasového napětí mezi Židy a Araby, zabránila ve vstupu k Damašské bráně, která se nachází v muslimské čtvrti Starého města.

„Nemám v úmyslu dopustit, aby malicherná politika ohrožovala lidské životy,“ řekl Bennett izraelským médiím. „Nedovolím, aby Ben Gvir svou politickou provokací ohrožoval životy vojáků IDF a izraelských policistů a ještě více jim ztěžoval jejich už tak obtížný úkol. Naši vojáci a policisté budou i nadále střežit bezpečnost izraelských civilistů v Jeruzalémě i jinde v zemi a budou odhodlaně bojovat proti palestinskému teroru.“

Ben Gvir se pochodu zúčastnil navzdory Bennettovu rozkazu a prohlásil, že v sázce není bezpečnost země, ale stabilita koalice. Bennetta označil za „diktátora, který poškozuje svobodu pohybu izraelských zákonodárců“ na příkaz islamistů, kteří podporují jeho vládnoucí koalici. 

Vzhledem k tomu, že mu byl zakázán vstup na protest, Ben Gvir uvedl, že si plánuje zřídit dočasnou kancelář před Novou bránou. Protestující, kteří dorazili k Damašské bráně, se na místě střetli s Araby, dokud boj nerozpoutala policie.

Pochod byl relativně klidný a žádný z protestujících nebyl zatčen.

Na Chrámové hoře však ve středu ráno vypukly již pátý den za poslední týden střety. Izraelská policie sdílela videozáznamy Arabů, kteří házeli kameny a zápalné láhve na bezpečnostní síly, které místo zajišťovaly pro židovské návštěvníky. Uzavření Chrámové hory pro Židy začne platit od pátku.

Izraelský ministr obrany Benny Gantz uvedl, že Izrael zajišťuje a brání „svobodu modliteb, status quo na Chrámové hoře a co je nejdůležitější – bezpečnost všech občanů této oblasti“.

„Teroristé, kteří házejí kameny a podněcují k násilí na Chrámové hoře, jsou těmi, kdo škodí většině lidí, kteří chtějí v klidu oslavit ramadán,“ řekl. „Navzdory napjaté bezpečnostní situaci jsme se rozhodli, že během (svátečního) období nebudeme uzavírat Chrámovou horu, abychom umožnili svobodu vyznání a rodinné návštěvy.“

„Vyzývám palestinské vedení a všechny představitele regionu, aby jednali zodpovědně a zajistili bezpečnostní stabilitu a rozšířili svou občanskou politiku, kterou chceme zavést před Íd al-Fitrem,“ dodal.

21.04.2022 05:34 Daniel Žingor147Zdroj: All Israel news

Klíčová slova