Praha Jeruzalém

Toto oznámení navazuje na únorové schválení legislativní změny britským parlamentem, která místním samosprávám zakazuje zbavovat se podílů ve veřejných penzijních fondech izraelských společností.

Autor: Dion J. Pierre, The Algemeiner, 12. května 2022

V úterý byla v královnině projevu, každoročním projevu zdůrazňujícím nadcházející vládní priority, oznámena nová legislativa, která by místním britským samosprávám zakázala bojkotovat Izrael.

Projev, který ve středu přednesl princ Charles, protože královna Alžběta II. se poprvé od roku 1963 nemohla této příležitosti zúčastnit, zařadil na legislativní program „zákon o bojkotech, divesticích a sankcích“, který „zabrání veřejným orgánům zapojit se do bojkotů, které podkopávají soudržnost komunity“.

Toto oznámení následovalo po únorovém schválení legislativní změny britským parlamentem, která místním samosprávám zakázala zbavovat se podílů ve veřejných penzijních fondech izraelských společností, což byl krok vyvolaný tím, co poslanec Konzervativní strany Robert Jenrick označil za provádění „pseudopodnikatelské politiky“.

O podpoře hnutí bojkotu, divestic a sankcí (BDS) ze strany místních samospráv se v britské politice vášnivě diskutuje již více než deset let a vrcholu dosáhla v roce 2014, kdy městská rada Leicesteru, ovládaná Labouristickou stranou, přijala návrh na bojkot výrobků vyrobených v izraelských osadách.

Toto opatření napadla u soudu organizace Jewish Human Rights Watch (JHRW), která tvrdila, že je diskriminační vůči Židům a porušuje zákon o rovnosti. V roce 2018 však soudce Nejvyššího soudu rozhodl, že „v kontextu nic nenasvědčuje tomu“, že by usnesení bylo „zástěrkou nebo podněcováním k antisemitismu“.

JHRW také prohrála právní bitvy o klasifikaci dvou rezolucí BDS schválených městskými radami ve Walesu v letech 2010 až 2014 jako antisemitských (obě byly později zrušeny samotnými orgány). Tato rozhodnutí byla vnímána jako dláždění cesty místním samosprávám k podobným krokům proti Izraeli, i když zpochybňují oficiální postoj státu.

Konzervativní strana slíbila, že tuto otázku vyřeší během voleb v roce 2019, a ve svém manifestu oznámila, že „zakáže veřejným orgánům zavádět vlastní přímé nebo nepřímé bojkoty, divestiční nebo sankční kampaně proti cizím zemím“.

Po drtivém vítězství Konzervativní strany ve volbách byla hlášena chystaná opatření, ale žádný zákon přijat nebyl a loni v červnu městská rada v Lancasteru odhlasovala, že podporuje BDS a odprodává 8 milionů liber od izraelských společností v Judeji a Samaří a společností s nimi spojených.

V prosinci 2021 poslanec Jenrick prohlásil, že vláda „bude pracovat na tom, aby BDS postavila mimo zákon“.

Děkujeme, Vaše Veličenstvo

Úterní královnina řeč skutečně obsahovala slíbenou legislativu a počítáme-li únorový pozměňovací návrh k zákonu o důchodech ve veřejné službě, bylo to podruhé během dvou měsíců, kdy britská vláda zakročila proti hnutí za bojkot židovského státu.

Centrum Simona Wiesenthala (SWC) v úterý uvedlo, že doufá, že navrhovaná legislativa získá „oboustrannou podporu“.

„SWC je vděčné Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě (a královské rodině) za to, že zařadila legislativu proti BDS do královnina projevu před parlamentem,“ uvedla skupina na Twitteru.

Parlamentní skupina Konzervativní přátelé Izraele (CFoI) uvedla: „Vítáme závazek vlády přijmout zákony proti rozdělujícím akcím BDS, které již příliš dlouho poškozují vztahy mezi komunitami zde doma a vyhlídky na mír mezi Izraelem a Palestinci.“

Pokračovala: „Tato důležitá legislativa znovu zdůrazní hlubokou podporu premiéra Borise Johnsona Izraeli a židovské komunitě ve Spojeném království.“

13.05.2022 05:21 Daniel Žingor136Zdroj: United with Israel

Klíčová slova