Praha Jeruzalém

Davidova epická bitva v Tel Azece vydláždila jeho cestu ke královské moci.

Autor: Nosson Shulman, licencovaný průvodce, 26. května 2022

„Filištíni shromáždili své tábory k válce….. Utábořili se mezi Sochou a Azekou… v Terebinském údolí… Filištíni stáli… na jedné straně a Izrael stál… Na druhé straně a údolí bylo mezi nimi… Vyšel vítěz… Goliáš z Gatu.“ (1. Samuelova 17: 1-4)

Dnes navštívíme nepříliš známé místo, Tel Azeku, izraelské město z biblických dob, které Bůh daroval Judovu kmeni (Jozue 15, 35).

Jednou z výhod, které mám, když žiji v Izraeli, je možnost každé ráno se probudit, podívat se za okno a vidět místo, kde se odehrála nejslavnější bitva na světě – epický střet Davida s Goliášem.

Poté, co Jozue a jeho armáda porazili městské státy Jericho a Aj, uzavřelo mocné město Gibeon s Izraelci spojenectví (viz předchozí článek o Hazoru).

Pět kanaánských králů zaútočilo na Gibeon, aby vyslali vzkaz, že uzavření míru s Židy není v jejich zájmu. Když zaútočili, Jozue se cítil vázán svou přísahou a přišel jim na pomoc. Když ho vojska pěti králů spatřila přicházet, Bůh vnesl do jejich srdcí paniku a byli zasaženi.

 

Ti, kdo přežili, prchali až do Azeky, kde pak zbytek dorazila bouře s krupobitím (Jozue 10). Podle židovských pramenů šlo o pozůstatek po krupobití v Egyptě. Když Mojžíš požádal Boha, aby pohromu zastavil, zbylé krupobití bylo schováno pro Azeku.

Když Babylóňané o několik století později dobyli Izrael, poslední tři města, která měla být dobyta, byla obležená města Jeruzalém, Lachiš a Azeka (Jeremiáš 34, 6-7).

Vykopávky skutečně nalezly dopis napsaný vojáky v Lachiši, který měl být poslán jako varování bojovníkům v Jeruzalémě a v němž stálo: „Už nemůžeme vidět, ohnivé signály Azeky.“ Tato „lakišská ostraka“ potvrzuje biblické vyprávění, podle něhož to byla poslední tři dobytá města.

Znovu prožití slavné bitvy

Hlavním důvodem, proč beru lidi na toto místo, je prožití této slavné biblické bitvy mezi Davidem a Filištínským Goliášem.

Kdo byli Pelištejci, o kterých tolik čteme v Bibli?

Pelištejci pocházeli z Řecka. Od roku 1200 př. n. l. a následujících 800 let procházel řecký poloostrov krizí, které se říká „řecké období temna“. Jistý mořský lid opustil Řecko a usadil se na Krétě, kde se civilizace ještě nezhroutila.

V důsledku výbuchů sopek a nepokojů byli tito mořští lidé opět vykořeněni. Přibližně 220 let předtím Egypt ovládal Kanaán, přičemž králové městských států byli jeho tributy. Po zhroucení egyptské říše, způsobeném exodem z Egypta (kde se faraonova armáda utopila), najednou zůstalo vakuum bez jediné říše, která by vládla.

Židovský národ vstoupil od řeky Jordán naproti Jerichu a ovládl téměř celou hornatou oblast. Mezitím Filištíni vstoupili od Středozemního moře a ovládli celou pobřežní oblast.

Pelištejci měli lepší výzbroj díky tomu, že patřili k předním výrobcům smrtících železných zbraní. Nebyli však schopni dobýt a udržet hornatější oblast, protože jejich vozy vyžadovaly rovnější terén (Soudců 1,19).

Pelištejci kupodivu vstoupili na judské území, aby s důvěrou vedli válku, přestože právě utrpěli drtivou porážku od krále Saula (1 Samuelova: 14). Stejně podivné bylo, že Saul a jeho muži byli příliš vystrašení, než aby bojovali.

Podle jednoho židovského zdroje to Bůh takto zařídil, aby do hry vstoupil David a postavil ho do pozice následníka trůnu. Bůh právě řekl Saulovi, že mu bude královská hodnost odňata. (1 Samuelova 16)

Pelištejci shromáždili své síly v Sochó, zatímco Židé mobilizovali v Azece.

Mezi oběma tábory se nacházelo údolí Terebint, které dostalo své jméno podle stromů, jež tam hojně rostly.

Každé ráno po čtyřicet dní se mohutný Goliáš (vysoký necelých 13 stop – necelé 4 metry – a od hlavy až k patě pokrytý těžkou zbrojí) blížil k izraelskému táboru a řekl: „Vyber si muže a nech ho sestoupit ke mně. Pokud se mnou dokáže bojovat a zabije mě, staneme se tvými otroky. A když ho porazím… budete našimi otroky (1 Samuelova 17, 8-9).“ A tak se stalo.

Na okraj je zřejmý řecký původ Filištínů. Nikde v dějinách, mimo starověké Řecko, se nevedly války mezi dvěma hrdiny s podmínkou „vítěz bere vše“, která by měla dopad na celý národ.

Zatímco k tomu docházelo, Jišaj požádal svého syna Davida, který pásl ovce v Betlémě, aby zkontroloval tři jeho starší bratry na bitevním poli a přinesl jim zásoby (ve starověkých armádách nebylo neobvyklé, že si vojáci sami obstarávali zbraně, oblečení, jídlo atd.)

Když David dorazil, uviděl vyděšenou armádu. Situace byla tak zoufalá, že Saul slíbil každému, kdo Goliáše zabije, ruku své dcery (což znamenalo bohatství a postavení u královského dvora).

Když David uslyšel, jak Goliáš zneuctil „prapory živého Boha“, byl znechucen a chtěl obra sundat sám. Začal se vyptávat, jaká bude odměna od krále za zabití obra. Odpověď už znal, ale chtěl zapojit lidi do diskuse a doufal, že se ke králi donese zpráva, že David chce bojovat.

David vložil do praku jeden kámen, namířil ho na Goliáše a zasáhl ho, takže se zhroutil. David pak obrovi usekl hlavu a Filištíni se dali na útěk, čímž na dlouhou dobu odstranili svou hrozbu pro Izrael.

David se následně oženil se Saulovou dcerou Míkal.

Když se David ocitl na královském dvoře, Bůh připravil půdu pro jeho vzestup ke královské moci.

Vřele doporučuji navštívit Azeku a údolí Terebinth při vaší příští cestě. Kromě toho, že se jedná o historické a biblické místo, nabízí také jedny z nejlepších panoramatických výhledů a divoké květiny v Izraeli.

Můžete se dokonce zastavit u potoka a odnést si domů jeden z kamenů!

Nosson Shulman je novinář a licencovaný průvodce v Izraeli, který se specializuje na biblické výlety. Aby umožnil turistům zažít Izrael v době jeho království, vytvořil nový hit Israel tour video series, který divákům přibližuje Izrael díky simulaci skutečných prohlídek. Chcete-li si prohlédnout jeho bezplatná videa s náhledy prohlídek, klikněte zde. Chcete-li si prohlédnout ukázkové trasy zájezdů nebo se informovat o možnostech soukromých zájezdů s individuálním plánem při vaší příští cestě do Izraele, klikněte zde.

31.05.2022 05:55 Daniel Žingor209Zdroj: United with Israel