Praha Jeruzalém

Shromažďovací a pozorovací základny Hizballáhu na libanonsko-izraelské hranici jsou maskovány jako místa ekologické nevládní organizace.

Teroristická skupina Hizballáh staví podél libanonsko-izraelské hranice stanoviště pro shromažďování zpravodajských informací a pozorování a maskuje majetek tím, že jej označí za místa ochrany životního prostředí organizace Green Without Borders (Zelení bez hranic), odhalila ve čtvrtek izraelská armáda.

„Odhaleno: Nová hraniční průzkumná lokalita pro teroristy z Hizballáhu ke shromažďování zpravodajských informací na libanonských hranicích pod rouškou sdružení Green Without Borders,“ oznámil na Twitteru Avichay Adraee, mluvčí IDF v arabštině.

Zveřejnil snímky agentů Hizballáhu, kteří tyto místa používají k fotografování izraelského území. Není to však poprvé, co Izrael řekl, že teroristická skupina využívá ekologické skupiny jako zástěrku pro teror.

Green Without Borders je libanonská nevládní organizace zaměřená na ochranu přírody v jižním Libanonu a podle zpráv izraelských tajných služeb je její generální ředitel spojen s Hizballáhem.

Organizace také údajně dostává finance od Hizballáhu.

Nevládní organizace uspořádala několik akcí, jejichž součástí je pamětní výsadba stromů na památku zabitých teroristů Hizballáhu.

V červnu 2017 a říjnu 2018 IDF uvedlo, že agenti Hizballáhu oblečení jako civilisté používali pozice nevládní organizace pro vojenské účely, v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 1701.

Tato rezoluce zakazuje jiným ozbrojeným skupinám než Prozatímním jednotkám OSN v Libanonu (UNIFIL) a libanonské armádě působit v této oblasti.

„Rezoluce vyzvala k odzbrojení Hizballáhu a stažení z jižní oblasti Libanonu,“ stojí v prohlášení vydaném IDF po incidentu v roce 2017.

„Jižní Libanon však zůstává teroristickou baštou Hizballáhu. Organizace je hluboce zakořeněna v místní populaci a poblíž hranic lze vidět vlajky Hizballáhu, které označují její přítomnost v oblasti.“

Autor: Redakce World Israel News, 9. června 2022

11.06.2022 06:57 Kristýna Kupková128Zdroj: World Israel News

Klíčová slova