Praha Jeruzalém

„USA trvají na tom, že jsou odhodlány znovu otevřít konzulát, i když představitelé sdělili TOI opak,“ uvedl titulek listu Times of Israel.

Od: World Israel News, 31. května 2022

Na rozdíl od dřívějších zpráv je Bidenova administrativa i nadále odhodlána znovu otevřít americký konzulát pro Palestince v Jeruzalémě, uvedl v úterý mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price, informovala agentura Reuters.

Tento krok obrací politiku bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který přesunul americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, uzavřel americký konzulát v Jeruzalémě a začlenil jeho služby a správu palestinských záležitostí do gesce velvyslanectví.

„Existuje řada kroků, které musí proběhnout při znovuotevření jakéhokoli diplomatického zařízení. Jak víte, v případě tohoto konkrétního zařízení existují, řekněme, určité citlivé aspekty,“ řekl Price na tiskovém brífinku a podle agentury Reuters odmítl jakékoli náznaky, že by byl plán na konzulát odložen.

„Pracujeme na této otázce s našimi palestinskými a izraelskými partnery,“ dodal.

Deník Times of Israel s odvoláním na nejmenované americké a palestinské představitele v neděli uvedl, že Washington plánuje jmenovat diplomata ministerstva zahraničí Hádího Amra zvláštním vyslancem pro Palestince. Amr v současné době působí jako náměstek náměstka ministra zahraničí pro izraelské a palestinské záležitosti.

Zpráva dodala, že prezident Joe Biden se oficiálně rozhodl odložit znovuotevření konzulátu ve východním Jeruzalémě pro Palestince, přestože se k tomu zavázal při svém nástupu do funkce v listopadu 2020.

„USA trvají na tom, že jsou odhodlány znovu otevřít konzulát, i když představitelé sdělili TOI opak,“ uvedl v úterý večer titulek listu Times of Israel.

Na úterní dotaz ohledně této zprávy Price podle agentury Reuters uvedl, že nemá žádné další osobní  sdělení.

01.06.2022 05:13 Daniel Žingor106Zdroj: World Israel News

Klíčová slova