Praha Jeruzalém

V souvislosti se zprávami, které potvrzují, že Írán lhal o svém jaderném programu, bývalý inspektor OSN tvrdí, že íránský „bod zlomu“ je právě teď.

Od: United with Israel, 2. června 2022

Bývalý jaderný inspektor OSN nedávno prohlásil, že Írán již má dostatek obohaceného uranu pro jadernou zbraň.

Vyjádřil se tak David Albright, který v 90. letech pracoval pro Mezinárodní agenturu OSN pro atomovou energii (MAAE). Podle Albrighta je íránská tzv. doba průlomu nulová, což však nutně neznamená, že by Írán mohl okamžitě vyrobit jadernou zbraň.

„Írán dosáhl tohoto kritického období, kdy je jeho doba průlomu nulová. A to znamená, že nyní má dostatek vysoce obohaceného uranu k výrobě jaderné zbraně,“ řekl Albright íránskému opozičnímu médiu Iran International. Albright v současné době působí jako prezident soukromého subjektu se sídlem ve Washingtonu s názvem Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost, který monitoruje šíření jaderných zbraní.

Podle Albrighta závisí doba, za kterou Írán vyrobí jadernou zbraň, na specifikacích zařízení, které vytvoří.

„Mohou se rozhodnout vyrobit surovou jadernou výbušninu, kterou odpálí v podzemí, nebo ji dopravit surovým způsobem či pomocí hrubých metod, jako je nákladní automobil nebo loď. To se může stát v průběhu několika měsíců, méně než šesti měsíců,“ řekl Albright.

Zpráva se objevila den poté, co desítky izraelských letadel simulovaly nálety na dálkové cíle v rámci cvičení, které podle mnohých napodobovalo útok na Írán.

Podle IDF cvičení „zahrnovalo let na velké vzdálenosti, doplňování paliva ve vzduchu a zasahování vzdálených cílů“.

Írán zůstává pro Izrael největší hrozbou a židovský stát se rozhodně staví proti jaderné dohodě, kterou se Bidenova administrativa snaží s Islámskou republikou obnovit.

V úterý izraelský premiér Naftali Bennett na Twitteru zveřejnil odkaz na Google Drive obsahující údaje, které podle něj dokazují, že Írán špehoval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby se „vyhnul jadernému vyšetřování“.

„Írán světu lhal, Írán lže světu znovu právě teď a svět musí zajistit, aby Írán nevyvázl bez trestu,“ řekl Bennett.

03.06.2022 05:19 Daniel Žingor123Zdroj: United with Israel

Klíčová slova