Praha Jeruzalém

Členové íránské rozvědky a IRGC se podle tureckých médií vydávali za studenty, obchodníky a turisty.

Od: JNS.org, 23. června 2022

Turecká Národní zpravodajská organizace (MIT) a místní policie zmařily několik íránských pokusů o únos a zabití Izraelců v Istanbulu, včetně bývalého izraelského velvyslance a jeho manželky, uvedl ve čtvrtek turecký deník Hurriyet Daily News.

Íránské buňky „údajně připravovaly únos a útok na izraelské diplomaty a turistické skupiny v Istanbulu“, přičemž se již ve městě nacházeli jejich střelci, uvádí se ve vydané zprávě. Několik podezřelých, včetně „místních spolupracovníků“, bylo zadrženo při společné operaci, kterou 17. června provedly MİT a policie v hotelu Soul a ve třech samostatných nájemních domech ve čtvrti Beyoğlu.

Příslušníci íránské zpravodajské služby a Islámských revolučních gard se v přestrojení vydávali za studenty, podnikatele a turisty, uvádí se dále ve zprávě.

Izraelská zpravodajská služba Mossad evakuovala cílové občany zpět do Izraele soukromým letadlem.

 

Íránská státní televize mezitím ve čtvrtek oznámila, že Írán odvolal šéfa zpravodajské služby IRGC Hosseina Taeba, uvedla agentura Reuters.

„Stanice neuvedla žádné další podrobnosti o odvolání Taeba, který předtím, než se v roce 2009 stal šéfem rozvědky gard, pracoval v kanceláři nejvyššího íránského představitele, nejvyššího vůdce Alího Chameneího,“ uvedla zpráva. Taeb byl podle agentury Reuters jmenován poradcem vrchního velitele IRGC Hosejna Salámího.

Írán slíbil, že se Izraeli pomstí po sérii úmrtí íránských vědců a důstojníků IRGC v zemi, z nichž viní židovský stát.

24.06.2022 04:28 Daniel Žingor113Zdroj: United with Israel