Praha Jeruzalém

Izrael přechází na novou strategii odhalování cílů Hamásu před novým potenciálním kolem konfliktu, čímž si připravuje půdu pro odrážení budoucí kritiky.

Autor: Tal Heinrich 28. července 2022

Izraelské obranné síly v rámci nové strategie zaměřené na své kritiky ve středu odhalily seznam cílů Hamásu v Gaze, které sousedí s civilními objekty.

Více než rok po válce mezi Gazou a Izraelem, kterou IDF nazvaly Strážce hradeb, obnovuje Hamás svou militantní infrastrukturu v těsné blízkosti škol, zdravotnických středisek a továren, tvrdí izraelští představitelé.

Na brífinku se zástupci zahraničního tisku odhalil mluvčí IDF dokumentaci civilních staveb, které Hamás využívá jako štíty, mezi nimiž je i tunel vedle továrny Pepsi, školy OSN a nemocnice Šifa ve městě Gaza.

Izraelští vojenští představitelé vysvětlili, že tyto objekty budou cílem budoucího kola bojů s Hamásem.

Záběry z těchto míst ukázaly trasy teroristických tunelů vedoucích pod střediskem záchranné služby, katolickou školou, sportovním centrem a mešitou. IDF tvrdí, že Islámská univerzita v Gaze chrání otvor do sítě teroristických tunelů. Kromě toho IDF sdílela snímky místa výroby zbraní Hamásu poblíž nemocnice Šifa.

IDF byla v minulosti obviněna, že při náletech zaměřených na obydlené oblasti v Gaze způsobila civilní oběti. Jedním z příkladů byl útok na dvanáctipatrovou budovu ve městě Gaza v květnu 2021. Ve věži Al-Jalaa se nacházely kanceláře médií, včetně stanic Al-Džazíra a Associated Press. Proti rostoucí mezinárodní odezvě IDF uvedla, že šlo o „vojenské zájmy rozvědky Hamásu“.

Během těchto jedenáctidenních bojů bylo podle gazanských zdrojů zabito nejméně 260 Palestinců. Mezi nimi bylo údajně nejméně 80 členů Hamásu, ačkoli Izrael tvrdí, že jejich počet byl vyšší. Na izraelské straně bylo zabito 14 lidí.

Izrael zdůrazňuje, že se vždy snaží minimalizovat škody na civilním obyvatelstvu, když se zaměřuje na teroristickou infrastrukturu, jako jsou odpalovací stanoviště, tunely a zpravodajská místa. V minulosti IDF shazovala letáky v arabštině, před úderem obvolávala obyvatele v okolí a používala „klepání na střechu“ – shození nesmrtící bomby jako znamení, aby poskytla civilistům čas na evakuaci z oblasti.

Taktika, která má zabránit civilním obětem, však neochránila IDF před mezinárodní kritikou a kontrolou, včetně vyšetřování Mezinárodního trestního soudu v Haagu a vyšetřovací mise OSN po konfliktu v Gaze v roce 2014 a operaci Lité olovo v roce 2008. Slavná Goldstoneova zpráva z roku 2009 obvinila IDF i Hamás z válečných zločinů.

Na pozadí těchto skutečností řekl jeden z představitelů IDF pro Ynet: „Hamás ukrývá své vojenské objekty v civilních čtvrtích a naše dnešní akce nám mají umožnit v případě konfliktu volně operovat.“

29.07.2022 05:46 Daniel Žingor128Zdroj: All Israel news

Klíčová slova