Praha Jeruzalém

Drony, které byly vypuštěny z Libanonu, byly sestřeleny nad Středozemním mořem.

Autor: Yaakov Lappin, JNS, 3. července 2022

Izraelské obranné síly v sobotu sestřelily tři bezpilotní letouny, které se z Libanonu blížily k izraelské podmořské plošině pro těžbu zemního plynu Karish.

Jeden z bezpilotních letounů byl sestřelen izraelskou stíhačkou F-16, zatímco další dva byly podle IDF zachyceny raketovou korvetou INS Eilat. Všechny tři byly sestřeleny nad Středozemním mořem, uvedla IDF.

Bezpilotní letouny letěly nízkou rychlostí a v malé výšce ve snaze obejít izraelské detekční a záchytné systémy, uvedla armáda v prohlášení. Byly však odhaleny „v rané fázi“, než byly zachyceny „v optimálním operačním bodě“, pokračovalo prohlášení.

Podle IDF počáteční vyšetřování naznačuje, že drony nepředstavovaly bezprostřední hrozbu.

K incidentu došlo v době, kdy Izrael a Libanon vedou nepřímá jednání, jejichž cílem je urovnat spor o námořní hranici. Předpokládá se, že hospodářské vody obou zemí obsahují velké množství zemního plynu, kromě velkých nálezů, které Izrael učinil v posledních desetiletích. Jednání mezi Izraelem a Libanonem zprostředkovaly Spojené státy.

V červnu Hizballáh pohrozil, že kvůli nevyřešené otázce hranic zaútočí na izraelské podmořské vrtné práce v plynovém poli Karish u pobřeží Haify.

Dne 6. června Hizballáh varoval, že je připraven podniknout vojenskou akci proti izraelské těžbě plynu poté, co řecko-britská společnost Energean vyslala do oblasti loď na těžbu plynu před očekávanými těžebními pracemi.

Dne 9. června označil šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh izraelské aktivity v oblasti těžby plynu za „provokace“. Uvedl, že jakékoli izraelské vrty, které proběhnou před uzavřením dohody, budou považovány za přímý útok na Libanon. „Na stole jsou všechny možnosti,“ varoval.

„Kout, do kterého se Nasralláh dostal“

Major IDF (res.) Tal Beeri, vedoucí výzkumného oddělení centra Alma, řekl JNS, že Hizballáh vypustil bezpilotní letouny, „aby vyslal zprávu po bojovném projevu, který 9. června pronesl šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh“.

Během tohoto projevu Nasralláh řekl, že vyřešení otázky námořní hranice je stejně důležité jako „osvobození“ jižního Libanonu od Izraele v roce 2000.

Vypuštění bezpilotních letounů „je pro Hizballáh způsob, jak se dostat z kouta, do kterého se Nasralláh během svého projevu dostal. Takto se uspokojuje šíitská základna,“ řekl Beeri a dodal, že „Hizballáh pracuje pouze podle svých zájmů“.

Agentura Reuters 13. června uvedla, že Libanon se chystá prostřednictvím amerického vyslance pro energetiku Amose Hochsteina nabídnout Izraeli kompromisní dohodu o vyřešení sporu. Hochstein přistál v Bejrútu minulý měsíc na pozvání libanonské vlády.

Předchozí rozhovory zprostředkované USA nedospěly k řešení poté, co Libanon „posunul své nároky ve sporné zóně od hranice známé jako „linie 23“ dále na jih k „linii 29“, čímž ke svým nárokům přidal přibližně 1 400 km2 (540 km2 ), včetně části Kariše,“ uvedla zpráva.

Hochstein místo toho navrhl „výměnu polí, která by vytvořila hranici ve tvaru písmene S namísto přímé linie“. Libanon však podle zprávy s tímto návrhem nesouhlasil.

Know-how Hizballáhu pochází z Íránu

Zatím není jasné, zda sobotní incident ovlivní ochotu Izraele vést v této fázi s Libanonem další jednání.

Na ochranu svých vrtných plošin na moři vybavila IDF své námořnictvo několika obrannými systémy.

Kromě lodí třídy Sa’ar 5 byly do izraelského arzenálu nedávno zařazeny i raketové korvety třídy Sa’ar 6. Jsou vybaveny raketovým systémem Barak vyrobeným společností Israel Aerospace Industries a systémem C-Dome (námořní Iron Dome) vyrobeným společností Rafael.

Izraelské námořnictvo nedávno dokončilo vícevrstvé bojové cvičení v blízkosti jedné z pobřežních plynových plošin.

Předpokládá se, že velká část know-how Hizballáhu v oblasti výroby a provozu bezpilotních letounů pochází z Íránu, který tuto technologii rozšířil i mezi své teroristické zástupce v Iráku, Sýrii a Jemenu.

Íránské Islámské revoluční gardy rovněž používají bezpilotní letouny k přímým útokům. V červenci 2021 Írán vypustil bezpilotní letouny na obchodní loď Mercer Street u pobřeží Ománu a zabil dva členy posádky. Loď spravovala londýnská společnost Zodiac Maritime, kterou vlastní izraelský lodní magnát Eyal Ofer.

V březnu 2021 zachytily stíhací letouny F-35 IAF dva íránské bezpilotní letouny Shahed-197, o nichž se předpokládalo, že dodávají zbraně teroristické organizaci Hamas a zároveň zkoumaly možnosti izraelské protivzdušné obrany.

Již v únoru 2018 vrtulník IAF Apache úspěšně zachytil íránský bezpilotní letoun, který byl vypuštěn ze Sýrie a pronikl do izraelského vzdušného prostoru.

Několik sunnitských arabských zemí sdílí názor Izraele, že bezpilotní letouny íránské výroby představují významnou hrozbu pro jejich bezpečnost. V posledních letech Íránem podporovaní teroristé z hnutí Houthiů vypouštěli bezpilotní letouny na cíle v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech.

V červnu izraelský ministr obrany Benny Gantz uvedl, že Jeruzalém buduje regionální alianci protivzdušné obrany s arabskými státy, kterou sponzorují Spojené státy, a dodal, že nová spolupráce již vedla ke zmaření pokusů o íránské útoky.

04.07.2022 04:54 Daniel Žingor112Zdroj: United with Israel

Klíčová slova