Praha Jeruzalém

V obavách z hrozícího teroristického útoku vyhlásil Izrael na začátku srpna čtyřdenní omezení a uzavření izraelských obcí podél hranice s Gazou. V pátek 5. srpna 2022 se Izrael chopil iniciativy a zasadil preventivní úder palestinským centrům a vůdcům Islámského džihádu v Gaze.

Autor: Yoni Ben Menachem, 12. srpna 2022

Cílem operace Breaking Dawn (Úsvit) bylo zmařit hrozící teroristické útoky Islámského džihádu na izraelské cíle pomocí protitankových střel a palby odstřelovačů v reakci na zatčení vysokého představitele Islámského džihádu Bassama al-Saadiho v Jeninu na Západním břehu Jordánu.

Tyto útoky z Gazy plánoval Tayseer al-Jabari, velitel severního křídla Islámského džihádu v Gaze, v koordinaci s vedením skupiny v Libanonu.

Al-Jabarí byl vysoce postaveným teroristou, který převzal funkci, kterou zastával Baha Abú al-Ata, zavražděný IDF v roce 2019 v rámci operace Černý pás.

V rámci operace IDF Breaking Dawn izraelské letectvo zasáhlo Al-Jabariho byt v Palestinské věži v centru města Gazy spolu s dalšími dvěma teroristickými buňkami, které plánovaly vypálit protitankové střely na silnice v izraelských pohraničních obcích.

Při útoku zahynul Al-Jabarí a několik další vysokých polních velitelů Islámského džihádu. Později v průběhu kampaně izraelská letadla zabila Al-Džabarího kolegu v jižní Gaze, Chaleda Mansúra.

Izraeli se podařilo překvapit Islámský džihád, který útok nečekal. PIJ se snažila změnit pravidla hry a vytvořit novou vazbu mezi zatýkáním jejích operativců IDF na Západním břehu Jordánu a pokračujícím klidem podél hranice s Gazou.

V květnu 2021 Hamás vytvořil podobnou vazbu mezi situací ve východním Jeruzalémě související s mešitou Al-Aksá a izraelským pochodem s vlajkami a na druhé straně rovnice situací v Gaze, což vedlo k raketovému ostřelování Jeruzaléma a izraelské operaci Strážce hradeb.

 Vedení palestinského Islámského džihádu se snažilo vytvořit patovou situaci, kdy by jakákoli újma způsobená agentům organizace na Západním břehu Jordánu, jejich zatčení nebo ohrožení životů vězňů bezpečnostních složek držících hladovku v izraelských věznicích vyvolalo eskalaci na hranicích Gazy.

Izraelské politické vedení se rozhodlo zahájit operaci, jakmile bylo jasné, že snahy Egypta a Hamásu o omezení Islámského džihádu selhaly. Teroristická skupina byla v pokročilé fázi příprav na útoky podél hranice.

Írán tahá za nitky v zákulisí

Írán organizuje vše, co se děje podél hranice s Gazou. Podle zdrojů Hamásu v Gaze není náhoda, že Ziad al-Nakhalah, vůdce Islámského džihádu, odjel z Bejrútu, kde má své sídlo, přímo do Teheránu na jednání s íránským vedením ihned po zatčení Al-Saadiho, šéfa Islámského džihádu v severním Samaří.

Vše souvisí s jadernými rozhovory

Zdroje z Hamásu se domnívají, že Írán v souvislosti s obnovenými jadernými rozhovory připravuje novou strategii pro své zmocněnce na Blízkém východě. Írán podle nich bere v úvahu také postoj Hizballáhu a jeho hrozby týkající se sporu o námořní hranici mezi Izraelem a Libanonem.

Al-Nakhalah se v Teheránu sešel mimo jiné s generálem Hosseinem Salamim, velitelem Islámských revolučních gard, aby koordinoval kroky PIJ. Salámí slíbil, že Izrael „zaplatí vysokou cenu“ za operaci v Gaze.  Al-Nakhalah byl v Teheránu vřele přijat a setkal se zde s prezidentem Ebrahimem Raisim a dalšími vysokými představiteli.

Al-Nakhalah telefonicky hovořil z Íránu s vysokými představiteli egyptské rozvědky, ale neustoupil od svého požadavku, aby Izrael okamžitě propustil Al-Saadiho – což nebylo v plánu.

Al-Nakhalah se cítí velmi bezpečně, když za ním stojí Írán. Íránci využívají Islámský džihád a Hizballáh k vyvíjení nátlaku a zpochybňování nového izraelského premiéra Jaira Lapida.

Al-Nakhalah má zase prokazatelně úspěšné výsledky. Rehabilitoval Islámský džihád a dovedl ho k vojenským úspěchům. Krizi s Izraelem zvládl, aniž by se dostal do střetu s Hamásem, přestože jeho zájmy jsou zcela odlišné. Hamás si v současné době nepřeje další kolo války s Izraelem na hranicích Gazy.

Chystal se Hamás zapojit do bojů?

Izrael a Egypt vyvinuly velké úsilí, aby zabránily Hamásu připojit se k Islámskému džihádu v raketových útocích na Izrael. IDF se vyhýbaly útokům na cíle Hamásu v Gaze a místo toho se soustředily na útoky na cíle Islámského džihádu.

Hamás měl několik dobrých důvodů, proč udržovat situaci v Gaze v klidu:

1. Hamás chce pokračovat v obnově Gazy po škodách způsobených poslední válkou. Před několika týdny požádal Egypt o urychlení renovace domů, které byly zasaženy během války.

2. Hamás si chce udržet humanitární výhody, které mu poskytl Izrael: povolit vstup a výstup zboží z Gazy a umožnit 14 000 Gazanů pracovat v Izraeli.

3. Hamás stále nedokončil obnovu sítě tunelů a zařízení na výrobu raket poškozených v poslední válce.

4. Hamás chce i nadále dostávat měsíční dotaci 30 milionů dolarů od Kataru.

5. Hamás je v Gaze suverénem. Je největší organizací a nechce, aby Islámský džihád, jeho politický rival, získával body v palestinské ulici.

Úspěchy Izraele

Izrael pokračuje v zatýkání operativců Islámského džihádu na severním Západním břehu Jordánu a odmítá požadavek, aby s tím přestal a propustil Bassama al-Saadiho.

Izrael zaznamenal několik významných úspěchů:

1. Podařilo se mu překvapit Islámský džihád, který se snažil vytvořit novou rovnici a řídit teroristické útoky na izraelské pohraniční obce.

2. Izrael prokázal pozoruhodné zpravodajské a technologické schopnosti.

3. Izrael zmařil útoky, které Islámský džihád plánoval, a zabil celé vojenské vedení skupiny v Gaze, včetně Tayseera al-Jabariho, velitele severní oblasti, Khaleda Mansoura, velitele jižní oblasti, a dalších vysokých velitelů, jejichž smrt skupina tají, aby udržela vysokou morálku.

Plakát zveřejněný PIJ, na kterém jsou zobrazeni tři vysocí důstojníci Islámského džihádu, kteří byli zabiti. Velitel Khaled Mansour (vpravo), velitel Rafat al-Zamli (uprostřed) a velitel Ziyad al-Madlal (vlevo).

IDF uspěly ve svém úkolu zadržet Hamás od vstupu do bojů a zesílit vojenský tlak na Islámský džihád, dokud nesouhlasil s příměřím. Tragické neúspěchy raket PIJ, které měly za následek smrt civilistů v Gaze, včetně dětí, otřásly sebevědomím PIJ a podporou gazanské veřejnosti.

Izraelský obranný establishment byl připraven na násilné výbuchy na Chrámové hoře, ve východním Jeruzalémě, v izraelském arabském sektoru a ve smíšených městech na podporu raketové kampaně PIJ. Vnitřní obranný potenciál Izraele nesmí být demobilizován.

Islámský džihád nazval vojenský střet s Izraelem „sjednocením front“ a snaží se – neúspěšně – vyvolat konflikty v dalších sektorech.

Rehabilitace odstrašující síly IDF proti Islámskému džihádu byla velmi důležitá a Izrael nesmí zmírnit vojenský tlak na tuto skupinu na Západním břehu Jordánu nebo v Gaze.

Převzato ze stránek JCPA.

16.08.2022 05:55 Karel Sedláček261Zdroj: JewishPress.com