Praha Jeruzalém

Americká vojenská základna v Sýrii se později stala terčem útoku bezpilotního letounu v rámci možného odvetného útoku.

Od: All Israel News 15. srpna 2022

Podle syrských vojenských zdrojů zasáhly v neděli izraelské nálety několik cílů spojených s Íránem a Hizballáhem v blízkosti ruské námořní základny v Sýrii.

Údery – k nimž se Izrael nepřihlásil – byly zaměřeny na íránskou základnu u vesnice Abú Afsa a na protivzdušnou obranu a nedalekou radarovou stanici. Syrská armáda uvedla, že při útocích byli zabiti tři vojáci a další tři zraněni, jeden v Tartusu a druhý poblíž Damašku.

Mezitím byla později během dne napadena americká vojenská základna v Sýrii bezpilotními letouny patřícími teroristické skupině napojené na šíity. Není jasné, zda byl tento útok odpovědí na údajný izraelský úder.

Americká armáda uvedla, že některé z dronů byly zachyceny a nedošlo k žádným obětem ani škodám na majetku.

„Síly operace Inherent Resolve v koordinaci s našimi partnery z Maghaweir al-Thowra reagovaly na útok několika bezpilotních leteckých systémů v blízkosti posádky Al-Tanf,“ uvedla armáda v prohlášení.

Izraelské úřady o náletech v Sýrii veřejně hovoří jen zřídka a ani v tomto případě tomu nebylo jinak. Nicméně útok byl zaměřen na pobřežní oblasti, kde převládá alavitská sekta, která je v Sýrii menšinou, ale ovládá mocenské pozice, neboť prezident Bašár Asad je sám alavita.

Izrael v posledních letech provedl mnoho náletů na území Sýrie, jejichž cílem byly dodávky zbraní směřující do Hizballáhu, íránské zastupitelské teroristické organizace v Libanonu, a dalších míst napojených na Írán. Tato kampaň se stala známou jako „válka mezi válkami“ a účelem války nízké intenzity je nejen zabránit Íránu v transferech zbraní, ale také zabránit tomu, aby se v Sýrii natrvalo usadil, a to i prostřednictvím své teroristické proxy organizace Hizballáh. Pokud by byly zbraně předány Hizballáhu, ohrozilo by to region obecně a představovalo by to konkrétní hrozbu pro Izrael.

Izrael se obecně vyhýbá útokům na oblasti v blízkosti ruských zájmů v Sýrii, včetně pobřežních provincií, kde má Moskva základnu v přístavu Tartus a leteckou základnu Hmeimim v nedaleké provincii Latákíja.

Tentokrát však byly údery vedeny v blízkosti ruských vojenských prostředků, což podle izraelských a regionálních vojenských expertů znamená určitou eskalaci ve válce nízké intenzity.

Rusko obvykle ignoruje izraelské nálety na íránské cíle v Sýrii. V květnu však ruské síly podle izraelského Channel 13 vypálily protiletadlové rakety S-300 na letouny izraelského letectva (IAF) během náletů IAF v severozápadní Sýrii.

V červenci Izrael uvedl, že jeho letouny nebyly zasaženy protiletadlovou palbou a popsal, co se stalo, jako „jednorázový incident“

Izraelský ministr obrany Benny Gantz na konferenci pořádané kanálem Channel 13 uvedl, že k ruskému odpalu došlo, když letadla „již nebyla nablízku“. Koordinace Izraele s Ruskem ohledně Sýrie je „situace, která je nyní, myslím, stabilní,“ dodával Gantz. „Stále však tento příběh přezkoumáváme, jako bychom s ním začali teprve nyní.“

Mezi Izraelem a Ruskem roste napětí kvůli izraelskému odsouzení ruské války na Ukrajině. Napětí vyvrcholilo, když ruské ministerstvo spravedlnosti nařídilo zrušit ruskou pobočku Židovské agentury pro Izrael, což v současné době projednává moskevský soud. Rozhodnutí o uzavření Židovské agentury je všeobecně považováno za způsob, jakým Rusko trestá Izrael za jeho odsouzení války na Ukrajině.

Ukrajina se zase stále domnívá, že Izrael zůstal v otázce ruské invaze příliš „neutrální“, přestože se izraelská vláda nepřipojila k mezinárodním sankcím proti Rusku ani neposlala na Ukrajinu zbraně.

Deník The Times of Israel v pondělí uvedl, že kyjevský starosta Vitalij Kličko izraelskému zpravodajskému serveru řekl: „Je největší chybou, pokud Izrael právě teď zaujímá neutrální postoj, pokud prosazuje demokratické hodnoty a vnímá Ukrajinu jako mírovou zemi. Vždy to byla mírumilovná země, kde žijí mírumilovní lidé. Nikdy, nikdy jsme nebyli vůči nikomu agresivní.“

16.08.2022 05:49 Daniel Žingor126Zdroj: All Israel news

Klíčová slova