Praha Jeruzalém

Národní ředitelství pro veřejnou diplomacii potvrdilo, že příměří vstoupilo v platnost ve 23:30.

Od: Israel National News 8. srpna 2022 12:58

Vedoucí Ředitelství národní veřejné diplomacie v neděli večer potvrdil, že příměří vstoupilo v platnost ve 23:30.

„Stát Izrael děkuje Egyptu za jeho úsilí. Pokud bude příměří porušeno, Stát Izrael si ponechává právo na důraznou reakci. Nedopustíme žádné narušení života občanů Státu Izrael,“ dodal.

Ještě předtím, než příměří vstoupilo v platnost, začala silná raketová palba směrem k oblastem poblíž hranic s Gazou. V reakci na to zaútočilo bezpilotní letadlo IDF na raketomet patřící Islámskému džihádu v Gaze.

Předtím bylo napadeno také odpalovací stanoviště protitankových raket a místo pro výrobu raket určených k zasažení Izraele.

Mezitím po vyhodnocení situace, které proběhlo v neděli večer, IDF oznámila, že omezení pro domácí frontu zůstávají v platnosti a obyvatelé se mají nadále chovat podle pokynů.

Omezení pro veřejnost budou znovu přezkoumána při vyhodnocení situace, které proběhne ráno.

Několik arabských médií v neděli večer informovalo, že teroristická organizace Islámský džihád se dohodla s Izraelem na příměří.

Libanonská televizní stanice Al-Mayadeen citovala dva zdroje, které uvedly, že Islámský džihád přijal egyptský návrh na příměří s Izraelem.

Muhammad al-Hindi, šéf politického oddělení Islámského džihádu, uvedl, že organizace souhlasila s „formulací“ předloženou Egyptem.

 

„Bylo dosaženo formulace egyptského prohlášení o dohodě o příměří, včetně závazku Egypta usilovat o propuštění dvou vězňů, al-Saadiho a Awawdy.“

Al-Džazíra rovněž uvedla, že obě strany se dohodly na příměří, přičemž 23:30 hodin je stanoveno jako den ukončení bojů.

Očekává se, že dohoda bude brzy oficiálně oznámena, a to ještě před 23:30 hod. příměří.

Izraelský premiér Jair Lapid svolá do sídla IDF v Tel Avivu bezpečnostní brífink, kterého se zúčastní ministr obrany Benny Gantz, náčelník generálního štábu armády Aviv Kochavi a další vrcholní bezpečnostní představitelé.

08.08.2022 05:38 Daniel Žingor137Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova