Praha Jeruzalém

Agentura bude nucena propagovat a usnadňovat aliju digitálně.

Autor: Pesach Benson, United with Israel, 11. srpna 2022

Židovská agentura se připravuje na pravděpodobnost, že bude muset ukončit svou fyzickou přítomnost v Rusku, informoval ve středu deník Jerusalem Post.

Židovské agentuře, kvazivládní organizaci, která zprostředkovává aliju, hrozí zákaz činnosti v Rusku, protože Moskva tvrdí, že porušuje ruské zákony o ochraně osobních údajů. Izraelští představitelé se domnívají, že zásah je politický a je reakcí na izraelskou podporu Ukrajiny.

„Židovská agentura bude provozovat veškerou svou činnost týkající se alije z Izraele, a to online nebo telefonicky,“ uvedl zdroj listu Post. „Problém je v tom, že nebude možné podporovat aliju z Ruska.“

Zdroj dodal: „Po ‚exodu‘ z Ruska nebudou v Rusku provozovat žádné fyzické aktivity, ale budou financovat místní aktivity nebo vysílat dočasné vzdělavatele z Izraele, aby pomáhali s židovským životem.“

Někteří varovali, že Kreml může nakonec zajít ještě dál a zakázat Židům opustit Rusko.

 

Agentuře bylo nařízeno, aby ukončila svou činnost až do soudního procesu, který má začít 19. srpna. Kromě zprostředkování alije agentura podporuje také aktivity mládeže, nedělní školy, letní tábory a kulturní programy.

Ve snaze zmírnit napětí jednal izraelský prezident Isaac Herzog v úterý telefonicky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Herzogova kancelář uvedla: „Prezidenti jednali o izraelsko-ruských bilaterálních vztazích, včetně problémů židovského národa v diaspoře. V této souvislosti prezident Herzog podrobněji rozebral otázku činnosti Židovské agentury v Rusku.“

Delegace izraelských představitelů nedávno navštívila Moskvu, ale jednání s ruskými představiteli skončila na mrtvém bodě.

Zahraniční agenti?

Situaci dále komplikuje skutečnost, že Rusko nedávno rozšířilo definici „zahraničních agentů“.

Podle zprávy deníku Moscow Times, na kterou se odvolává list Post, definice nyní zahrnuje „ty, kteří se podílejí na jakékoli činnosti, o níž úřady rozhodnou, že je v rozporu s národními zájmy Ruska, nebo kteří dostávají jakoukoli podporu, nejen finanční, ze zahraničí“.

V důsledku toho mohou být nyní představitelé židovských organizací, jako je Židovská agentura, Moskvou zařazeni do kategorie „zahraničních agentů“.

List The Post informoval, že smlouva 200 pracovníkům agentury a třem šluchimům (emisarům) na plný úvazek vypršela v létě a v současné době se neplánuje jejich návrat do Ruska.

V Rusku žije přibližně 150 000 Židů. Od ruské invaze na Ukrajinu jich podle odhadů již 30 000 uskutečnilo aliju, ačkoli mnozí z nich začali s vyřizováním dokumentů ještě před válkou.

Premiér Jair Lapid varoval, že zrušení Židovské agentury by bylo „vážnou událostí, která bude mít důsledky“ pro rusko-izraelské vztahy.

Židovská agentura byla založena v roce 1929 na podporu židovské imigrace do Svaté země a dnes působí ve více než 65 zemích. Povolení působit v Sovětském svazu získala agentura v roce 1989, ještě před pádem komunistického režimu.

12.08.2022 06:10 Daniel Žingor174Zdroj: United with Israel

Klíčová slova