Praha Jeruzalém

Bývalý arabský poslanec, který uprchl z Izraele do Kataru poté, co údajně špehoval pro Hizballáh, měl  poslat kufry s penězi zpět arabsko-izraelské straně Balad, aby pokryl její rostoucí dluhy.

Od: World Israel News, 31. srpna 2022

Arabská strana v Knesetu obdržela miliony šekelů v hotovosti, které do země propašoval bývalý zákonodárce podezřelý ze špionáže pro teroristickou organizaci, informoval ve středu deník Israel Hayom.

V roce 2007 Azmi Bishara, tehdy poslanec za arabskou nacionalistickou stranu Balad, uprchl z Izraele a nakonec se usadil v Kataru.

Bishara zveřejnil svou rezignaci na post poslance Knesetu na izraelském velvyslanectví v Egyptě poté, co byl obviněn ze špionáže ve prospěch libanonské teroristické organizace Hizballáh.

Podle nově zveřejněných informací, které získal deník Israel Hayom, se zdá, že strana Balad udržovala styky se zneuznaným bývalým poslancem ještě několik let po jeho odchodu z Izraele.

Po přestěhování do Kataru Bishara údajně převedl 2 miliony šekelů (600 000 USD) na stranické funkcionáře a peníze propašoval do Izraele prostřednictvím napěchovaných kufrů.

Vyšetřovatelé podle zprávy podezřívali vedení strany z podvodu, když zjistili, že Balad v roce 2013 rychle splatil dluh ve výši 2,5 milionu šekelů.

Třináct funkcionářů a aktivistů strany napojených na Balad bylo v letech 2012 a 2013 zatčeno při pokusu propašovat do Izraele z Jordánska kufry naplněné penězi, mimo jiné díky Erezu Ofirovi, který podvod odhalil.

„Dělám audity frakcí už léta a nikdy jsem se nesetkal s tak závažným případem,“ vypověděl Ofir. „Všiml jsem si, že všechny dary jsou v částkách dva tisíce šekelů a více. Podle mých zkušeností se takové částky nedarují. To ve mně vzbudilo podezření, že se jedná o fiktivní registraci darů.“

Zatímco Balad tvrdil, že peníze byly získány od místních dárců, policie zjistila, že údajní dárci uvedení na stvrzenkách strany popřeli, že by kdy Baladu peníze dali, a trvali na tom, že jejich podpisy jsou zfalšované.

Třináct podezřelých, kteří byli v případu zatčeni, bylo v říjnu loňského roku odsouzeno v rámci dohody o vině a trestu.

Mezi odsouzenými byla loni v říjnu i bývalá poslankyně Hanin Zoabiová.

Strana středeční zprávu popřela a označila ji za „pokus pošpinit stranu a její členy“.

„Jde o politické pronásledování. Prokuratura stáhla všechna obvinění a podepsala dohodu o přiznání viny. V žádném bodě případu nebylo jméno zakladatele Baladu Azmiho Bashary spojováno s tím, co se stalo, a pokus o to je nepodložený. Zúčastnění členové Baladu jednali ve prospěch veřejných cílů strany a nikdo z nich neměl osobní prospěch.“

01.09.2022 05:08 Daniel Žingor83Zdroj: World Israel News