Praha Jeruzalém

Zora bylo rodné město Samsona, nejsilnějšího muže, který kdy žil.

Autor: Nosson Shulman, licencovaný průvodce, 8. září 2022

„Duch Boží se v něm (v Samsonovi) začal ozývat v táboře Dan, mezi Zórou a Eštaolem.“ (Soudců 13,25).

Dnes navštívíme zvláštní biblické místo, o jehož existenci ví jen málokdo. Nachází se nedaleko mého bydliště a mám na něj výhled z několika míst ve svém okolí. Toto místo, zasazené do klidného, ručně vysázeného Prezidentského lesa, nabízí z vrcholu nádherný výhled!

Když synové Izraele vstoupili do Svaté země, byla země rozdělena podle kmenů podle Božího losu. Zora připadla kmeni Dan (Jozue 19,41).

Zora byla rodným městem Samsona, nejsilnějšího muže, který kdy žil.

Anděl a Samsonovi rodiče

Jeho spravedlivá matka byla neplodná a neustále se modlila za dítě. Když seděla na poli za městem, zjevil se jí muž (anděl, o kterém nevěděla) a oznámil jí, že bude mít dítě. Toto dítě mělo zachránit židovský národ z rukou Filištínů, kteří jej v té době utlačovali.

Poté rychle běžela domů, aby svému manželovi Manóachovi řekla, co se právě stalo. Manóach se modlil, aby Bůh poslal toho muže znovu, aby se ho mohl zeptat, jak Bůh chce, aby byl jeho syn vychován. Manoach sice nevěděl, že cizinec je anděl, ale věděl, že je to Boží muž, možná prorok, který mu bude moci sdělit Boží vůli.

Když se anděl znovu zjevil jeho ženě, běžela pro Manóacha, který se „muže“ zeptal, jak Bůh chce, aby vychovával jeho syna. Anděl mu odpověděl, že jejich syn by si nikdy neměl stříhat vlasy a jíst nic, co pochází z hroznů, což jsou praktiky nazírů.

Manóach chtěl „muži“ poděkovat za dobrou zprávu a požádal ho, aby se k nim připojil k jídlu. Anděl však odpověděl, že Manóach má jídlo obětovat Bohu jako oběť pozdvihování. Manoach postavil oltář a oběť přinesl (Ačkoli podle zákona Tóry je zakázáno přinášet oběti na soukromý oltář, když existoval Chrám nebo Stánek v Šílu, v jednotlivých případech mohl prorok přikázat člověku, aby soukromě přinesl jednorázovou oběť).

Po obětování pokrmu se stal zázrak, z vrcholu oltáře vyšlehl k nebi plamen a pohltil „člověka“, o němž si nyní uvědomili, že je to anděl. Manželé pak dali svému novorozenému synovi jméno Samson (Soudců 13).

Zora: tehdy a dnes

Jeden z nejzajímavějších biblických příběhů se odehrál v údolí přímo pod Zórou.

Samson byl na procházce se svými rodiči, když dorazili k vinici. Protože mu bylo pití vína zakázáno, Samson nechtěl vinicí ani projít a rozhodl se ji raději obejít, zatímco jeho rodiče ji procházeli. Když se Samson procházel, napadl ho lev (lvů bývalo v Izraeli hodně). Samson šelmu roztrhal holýma rukama (Soudců 14, 5-6) .

Když Samson v Gaze zemřel, jeho tělo vzali a pohřbili u Zory na stejném pohřebišti jako jeho otce (Soudců 16: 31).

Zajímavé je, že židovské prameny uvádějí, že Samson byl chromý na obě nohy. Shodou okolností byl nedávno v hrobce použit radar pronikající zemí a skutečně bylo zjištěno, že kosti patří chromému.

O několik století později král Roboám (syn Šalomounův) v obavě z invaze ze severu opevnil mnoho svých měst včetně Zory (2. Paralipomenon 11,10).

V roce 422 př. n. l. byl židovský lid z Judského království vyhnán dobyvačnými Babyloňany, kteří jej vystěhovali do dnešního Iráku. O padesát let později byla babylonská říše dobyta Peršany pod vedením krále Kýra Velikého, který svým židovským poddaným umožnil návrat do Izraele a dokonce obnovení svatého Chrámu v Jeruzalémě. Pod vedením židovských vůdců Ezdráše a Nehamjáše se 50 000 Židů přestěhovalo zpět do Izraele a část z nich se usadila v Zóře (Nehemjáš 11, 29).

V roce 1948 byl poblíž starobylých ruin Zory založen kibuc Tzora (hebrejsky Zora), který dnes prosperuje a má několik úspěšných vinařství a podniků.

Díky své centrální poloze (mezi Tel Avivem a Jeruzalémem), okouzlující kráse a skutečnosti, že je tak dostupný mnoha dalším zajímavým místům v okolí, může zastávka zde rozhodně obohatit návštěvu Izraele!

14.09.2022 05:22 Daniel Žingor97Zdroj: United with Israel