Praha Jeruzalém

Trevor Chadwick „po vpádu nacistů vykonával tu nejtěžší a nejnebezpečnější práci… jednal s SS a gestapem“.

Od: JNS, 8. září 2022

V Anglii byla odhalena bronzová socha na počest britského učitele, který pomohl 669 dětem v Praze uniknout nacistickému pronásledování.

Trevor Chadwick z anglického Swanage pomáhal siru Nicholasi Wintonovi zařídit, aby děti mohly v roce 1939 bezpečně odcestovat do Británie, a to ještě před i po obsazení hlavního města České republiky nacistickými německými vojsky, uvedla organizace Trevor Chadwick Memorial Trust. Za své úsilí byl později přezdíván „Purbeck Schindler“. Zemřel v roce 1979 ve věku 72 let.

 

Winton, který mezitím rovněž zemřel, již dříve označil Chadwicka za „opravdového hrdinu“ a řekl, že „po vpádu nacistů dělal tu těžší a nebezpečnější práci … zaslouží si veškerou chválu. Řídil věci na pražském konci, organizoval děti a vlaky, jednal s SS a gestapem“.

Socha odhalená 29. srpna v Chadwickově rodném městě Swanage představuje dítě, které mu spí na rameni, zatímco učitel drží za ruku jiného mladíka, který k němu vzhlíží. Má výhled na nedávno přejmenovaný park Trevora Chadwicka a na stanici záchranných člunů Swanage, kde několik let sloužil jako člen posádky.

Slavnostního odhalení se zúčastnily stovky hostů, včetně Chadwickových vnoučat a Wintonova syna Nicka Wintona.

Nick uvedl, že jeho otec „by měl radost, kdyby věděl, že konečně existuje něco, co připomíná statečnost a obětavost Trevora Chadwicka“, informoval deník Metro.

Dodal, že „je to důstojná pocta a myslím, že je nezbytné, aby lidé měli záznam o mimořádném přínosu obyčejných lidí, jako byl Trevor Chadwick, na pomoc druhým v nouzi“.

09.09.2022 05:59 Daniel Žingor95Zdroj: United with Israel

Klíčová slova