Praha Jeruzalém

Arcibiskup z Westminsteru napsal premiérce Liz Trussové a vyjádřil své znepokojení nad plány na přesun britského velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma.

Kardinál Vincent Nichols, arcibiskup z Westminsteru, který je nejvyšším katolickým vůdcem v Anglii, varuje premiérku Liz Trussovou před přemístěním britského velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma.

„Napsal jsem předsedkyni vlády, abych vyjádřil hluboké znepokojení nad její výzvou k přezkoumání umístění britského velvyslanectví ve Státě Izrael a nad návrhem, že by mohlo být přesunuto z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ napsal Nichols ve čtvrtek na Twitter.

„Takové přemístění britského velvyslanectví by vážně poškodilo jakoukoli možnost trvalého míru v regionu a mezinárodní pověst Spojeného království,“ dodal.

„Papež František a vůdci církví ve Svaté zemi již dlouho vyzývají k dodržování mezinárodního statusu quo o Jeruzalému v souladu s příslušnými rezolucemi OSN. Město musí být sdíleno jako společné dědictví, nikdy se nesmí stát výhradním monopolem žádné strany,“ pokračoval Nichols.

„Nevidím žádný pádný důvod, proč by se nyní mělo o přesunu uvažovat. Upřímně žádám předsedkyni vlády, aby přehodnotila svůj záměr a zaměřila veškeré úsilí na hledání dvoustátního řešení, ve kterém by Jeruzalém měl zaručený zvláštní status,“ uzavřel.

Trussová během nedávné schůzky řekla premiéru Lapidovi, že zvažuje přesun britského velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Trussová se původně zavázala, že nechá prověřit možný přesun ambasády do Jeruzaléma minulý měsíc, když kandidovala do čela Konzervativní strany. Slib učinila v dopise Konzervativním přátelům Izraele.

Předseda kabinetu Palestinské samosprávy (PA) Mohammad Shtayyeh vyjádřil znepokojení nad komentáři premiérky a řekl: „Jakákoli změna status quo v Jeruzalémě by podkopala řešení dvou států a bude považována za tiché uznání připojení města k Izraeli, což povzbudí okupační stát“.

Bývalý americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a v květnu 2018 přemístil americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Po Trumpově oznámení přemístila své velvyslanectví do Jeruzaléma také Guatemala. Paraguay přesunula své velvyslanectví také do Jeruzaléma, ale paraguayský prezident Mario Abdo později rozhodnutí předchozí administrativy zvrátil a řekl, že se velvyslanectví jeho země přesune zpět do Tel Avivu.

Rumunsko, Moldavsko a Honduras oznámily plány na přemístění ambasád svých zemí v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, ačkoli Honduras od té doby uvedl, že zvažuje přesun ambasády zpět do Tel Avivu.

Maďarsko mezitím v roce 2019 otevřelo obchodní kancelář v západním Jeruzalémě.

Autor: Elad Benari, 7. října 2022

08.10.2022 09:11 Kristýna Kupková180Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News