Praha Jeruzalém

Zdroje zdůraznily, že Izrael zmařil íránské pokusy o pašování po zemi, po moři i vzduchem.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 23. října 2022

Izraelští bezpečnostní činitelé o víkendu prohlásili, že se IDF podařilo zničit 90 % íránských vojenských operací v Sýrii, uvedl izraelský server Walla News.

Podle této zprávy izraelské nálety zdecimovaly íránské transfery zbraní Hizballáhu a dalším zástupcům, zbrojní továrny, které se Teherán snažil zřídit na syrském území, a íránské snahy o vybudování vojenské základny.

Zdroje Walla uvedly, že navzdory napětí mezi Izraelem a Ruskem kvůli Ukrajině zůstávají v platnosti dekonfliktní protokoly mezi Jeruzalémem a Moskvou, které brání přímému konfliktu mezi izraelskými a ruskými silami.

Období bez leteckých úderů jsou způsobena tím, že Írán pozastavil pašování zbraní, protože Teherán hledá jiné způsoby, jak dodávat zbraně svým zástupcům, a nikoliv problémy s Moskvou. Zdroje zdůraznily, že Izrael zmařil íránské pokusy o pašování po zemi, po moři i vzduchem.

Posledním útokem na Sýrii připisovaným Izraeli byl páteční úder na cíle v oblasti Damašku poblíž mezinárodního letiště.

Jeruzalém se nyní obává zejména toho, že Hizballáh vypustí stejné íránské bezpilotní letouny kamikadze, jaké Rusko používá na Ukrajině.

Ve čtvrtek deník New York Times informoval, že Rusko omezilo své síly v Sýrii a přemístilo sofistikovaný systém protivzdušné obrany S-300, který ohrožoval izraelskou svobodu působení na syrském nebi.

25.10.2022 04:55 Daniel Žingor121Zdroj: World Israel News

Klíčová slova