Praha Jeruzalém

Dokumenty uniklé na sociální sítě odhalují některé výpovědi, které byly poskytnuty výboru PA vyšetřujícímu smrt bývalého předsedy v roce 2004.

Autor: Elad Benari, Kanada 11. listopadu 2022 20:23

V posledních dnech unikly na sociální sítě stovky dokumentů, včetně výpovědí vysokých představitelů Palestinské samosprávy (PA) před vyšetřovací komisí, která byla zřízena v roce 2010 za účelem vyšetření smrti bývalého předsedy PA Jásira Arafata, informovala v pátek zpravodajská stanice Kan 11 News.

Osobou, která vyšetřování vedla, byl vysoký představitel Fatahu Tawfik Tirawi a jeho výsledky nebyly nikdy zveřejněny. Noviny Al-Araby Al-Jadeed v pátek citovaly bezpečnostní zdroje z PA, které uvedly, že „palestinské bezpečnostní mechanismy zahájily vyšetřování s cílem zjistit, kdo je zodpovědný za únik dokumentů“.

Sám Tirawi v minulých dnech přiznal, že dokumenty unikly, a dodal, že „dokumenty zůstaly tajné, aby byla zachována integrita vyšetřování, dokud nebude zjištěna celá pravda“. Podle dokumentů bylo během vyšetřování předvoláno 302 osob, aby vypovídaly o Arafatově smrti. Z výpovědí v uniklých dokumentech vyplynulo, že vztahy mezi Arafatem a jeho nástupcem ve funkci předsedy Palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem byly v období před Arafatovou smrtí napjaté.

Podle jednoho ze svědectví, které citují Kan 11 News, se Arafat obrátil na Abbáse a požádal ho o pomoc při zrušení izraelské blokády Mukataa v Ramalláhu, na což Abbás odpověděl: „Ten, kdo se dostane do potíží, by měl vědět, jak z nich ven“, což je narážka na Arafatovu podporu intifády.

Arafatův bývalý poradce ve své výpovědi uvedl, že se domnívá, že „Arafat byl zabit a nezemřel přirozenou smrtí“, a zmínil, že se v Paříži setkal s vysokým důstojníkem francouzské zpravodajské služby, který ho informoval, že Arafat je v kómatu a jeho mozek je mrtvý.

Na veřejnost se dostalo také svědectví současného vedoucího kabinetu Palestinské autonomie Mohammada Štajeha. V něm řekl, že „každý, kdo slouží Izraeli – má zájem na zabití Arafata, takoví lidé jsou v palestinské aréně“.

Abbásův mluvčí Nabíl abú Rudíneh ve své výpovědi uvedl, že „mezinárodní společenství stáhlo svou podporu Arafatovi. Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak byl posledním arabským vůdcem, který se s ním spojil a řekl, že rozhovor je nahráván a že by měl předat moc.“

Abú Rudeineh ve své výpovědi také uvedl, že se domnívá, že „Arafata otrávil člověk, který mu podával kávu nebo čaj, nechránil se před ostatními a důvěřoval lidem, byly jich stovky a možná tisíce, kteří Arafatovi dávali dárky a jídlo“.

Velitel Arafatovy prezidentské stráže ve své výpovědi rovněž uvedl, že se domnívá, že Arafat byl otráven a zmínil se o incidentu, kdy ho navštívila delegace 300 obyvatel z vesnice Salfit a že Arafat po této návštěvě onemocněl a zůstal nemocný až do dne své smrti.

Bývalý předseda Palestinské zákonodárné rady Rawhi Fattouh ve své výpovědi uvedl, že francouzští lékaři, kteří Arafata ošetřovali, informovali palestinskou arabskou delegaci, která ho přišla navštívit do pařížské nemocnice, že „byl proveden test na všechny nám známé druhy jedů, ale ty nebyly při testu zjištěny“. Fattúh dodal, že delegace byla přesvědčena, že Arafat byl otráven, a že „palestinské ministerstvo zdravotnictví se snažilo kontaktovat Francouze, aby získalo výsledky testu, ale bezvýsledně“.

Arafat zemřel ve vojenské nemocnici Percy nedaleko Paříže ve věku 75 let v listopadu 2004 poté, co se u něj v Ramalláhu objevily bolesti žaludku.

Jeho vdova Suha podala v roce 2012 u francouzského soudu stížnost, v níž tvrdila, že její manžel byl zavražděn, což vyvolalo vyšetřování.

V témže roce byla Arafatova hrobka v Ramalláhu na několik hodin otevřena, což umožnilo třem týmům francouzských, švýcarských a ruských vyšetřovatelů odebrat přibližně 60 vzorků.

Suha Arafatová umožnila vyšetřovatelům exhumovat tělo svého manžela poté, co byly nalezeny stopy polonia 210 na oblečení, které poskytla vědcům v rámci dokumentu Al-Džazíry.

Po vyšetřování švýcarského týmu představitelé Palestinské autonomie rychle prohlásili, že nálezy dokazují, že Arafat byl „zavražděn“, a podle očekávání z „atentátu“ obvinili Izrael.

V roce 2015 francouzští soudci uzavřeli vyšetřování tvrzení, že byl Arafat zavražděn, aniž by vznesli jakákoli obvinění. Francouzský odvolací soud zamítnutí případu potvrdil, což vedlo vdovu a dceru k tomu, že se obrátily na ESLP.

13.11.2022 06:31 Daniel Žingor112Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova