Praha Jeruzalém

Íránské islámské revoluční gardy naverbovaly pákistánské a íránsko-gruzínské teroristy napojené na al-Káidu, aby provedli vraždu izraelského podnikatele.

Autor: Tal Heinrich 16. listopadu 2022

Gruzie v úterý oznámila, že zmařila íránské spiknutí s cílem zavraždit izraelského občana pobývajícího v Tbilisi, jehož údajným cílem byl prezident Izraelsko-gruzínské obchodní komory Itsik Moše.

Podle izraelských a gruzínských zpráv Sbor islámských revolučních gard naverboval k provedení operace tým spojený s al-Káidou, který se skládal z pákistánských a íránsko-gruzínských osob a poskytl jim vedení a prostředky. Tým odcestoval do gruzínského hlavního města, aby shromáždil zpravodajské informace o Mošeovi, který byl terčem předchozích pokusů o teroristické útoky.

Gruzínské bezpečnostní složky minulý týden zatkly jednoho z potenciálních atentátníků poté, co vzbudil podezření – měl u sebe střelné zbraně a munici. Další dva, íránsko-gruzínské státní příslušníky, zatkly za pašování zbraní určených k vraždě, a to z Turecka do Gruzie.

Podle gruzínských médií nedošlo k žádnému osobnímu setkání mezi pákistánským státním příslušníkem a ostatními agenty. To mělo pravděpodobně zajistit utajení operace.

Íránský občan jménem Mohammad Reza Ebadi Arablu, který v Gruzii působil jménem jednotek Quds Force IRGC, naverboval tým v roce 2011. Síly Quds Force se specializují na exteritoriální a tajné vojenské operace. 

Jeden z izraelských bezpečnostních představitelů poznamenal, že Írán se již dříve pokusil provést vraždy na gruzínském území, včetně vraždy bývalého poradce USA pro národní bezpečnost Johna Boltona.

Írán často využívá k teroristickým operacím cizí státní příslušníky, aby zamaskoval svou vlastní stopu – nedávný pokus v Gruzii je dalším důkazem dlouhodobého napojení Teheránu na Al-Káidu, uvedl izraelský představitel.  

V červnu izraelské a turecké úřady zmařily několik íránských teroristických útoků proti izraelským turistům, kteří byli na návštěvě v Istanbulu. Írán se také loni v říjnu pokusil zaútočit na izraelské podnikatele na Kypru.

Vyšetřování íránského plánu v Tbilisi stále probíhá a izraelské a gruzínské zpravodajské služby na něm spolupracují. Zpravodajské týmy zkoumají možnost zapojení dalších osob mimo Gruzii.  

16.11.2022 06:04 Daniel Žingor68Zdroj: All Israel news

Klíčová slova