Praha Jeruzalém

Hamás je sice známý svými smrtícími teroristickými útoky na Izrael, ale skupina klade stále větší důraz na své virtuální útočné sítě, které by neměly být podceňovány.

Autor: Adam Kredo, Washington Free Beacon, 12. listopadu 2022

Teroristická skupina Hamás podporovaná Íránem investuje velké prostředky do svých schopností kybernetické špionáže, čímž podle nové zprávy otevírá stále nebezpečnější frontu ve své válce proti Izraeli.

„Hamás v průběhu času prokázal neustálé zlepšování svých kybernetických schopností a operací, zejména v oblasti špionážních operací proti vnitřním i vnějším cílům,“ uvedl tento týden ve své zprávě think tank Atlantic Council. „Rostoucí kybernetické schopnosti skupiny spolu s její propagandistickou taktikou představují hrozbu pro Izrael, Palestinskou samosprávu a zájmy USA v regionu – zejména v kombinaci se schopnostmi skupiny financovat, organizovat, inspirovat a provádět kinetické útoky.“

Hamás je sice znám svými smrtícími teroristickými útoky na Izrael, ale podle zprávy klade skupina zvýšený důraz na své virtuální útočné sítě, které by neměly být podceňovány.

„Pro mnoho bezpečnostních expertů je překvapením, že Hamás – chronicky sužovaný nedostatkem elektřiny v pásmu Gazy, kde je elektřina v průměru pouhých 10 až 12 hodin denně – disponuje i kybernetickými schopnostmi,“ uvedla Atlantic Council.

Kybernetické špionážní kampaně umožňují Hamásu uplatňovat nadměrný vliv na své nepřátele, zejména na Izrael. Hackerské útoky organizované Hamásem v posledních letech odhalily izraelská vojenská tajemství a infiltrovaly se do aparátu orgánů činných v trestním řízení této země, což poukazuje na nebezpečí, které teroristická skupina představuje ve virtuálním světě.

Zpráva uvádí, že kybernetické kampaně umožňují Hamásu „zapojit se a způsobit mocným aktérům, jako je Izrael, mnohem větší škody, než by bylo jinak možné v konvenčním konfliktu“, kde je zapotřebí munice a další drahé vojenské techniky.

Tyto nově objevené schopnosti se naplno projevily v dubnu, kdy se kyberšpionážní kampaň vedená Hamásem zaměřila na izraelské vojenské sítě, sítě orgánů činných v trestním řízení a záchranné služby. Podle zprávy byl při útoku „použit dříve nedokumentovaný malware s vylepšenými mechanismy utajení“.

Prostřednictvím sociálních sítí, jako je Facebook – „charakteristický znak mnoha špionážních operací Hamásu“ – byly izraelské cíle oklamány a stáhly si aplikace se škodlivým softwarem. Po stažení byl Hamás schopen získat přístup k „široké škále informací z dokumentů, kamery a mikrofonu zařízení a získat tak obrovské množství údajů o místě pobytu cíle, jeho interakcích a dalších“, uvádí se ve zprávě.

Atlantic Council varuje, že toto chování „je v některých ohledech podobné ruskému konceptu ‚informační konfrontace‘, který se vyznačuje kombinací technických, informačních a psychologických operací zaměřených na získání vlivu na informační prostředí“.

Pokroky Hamásu v kybernetické oblasti nezůstaly bez povšimnutí Izraele, přestože média této problematice věnují jen malou pozornost.

V roce 2019 například Izraelské obranné síly zničily jedno z kybernetických velitelství Hamásu, čímž se tento úder stal „jednou z prvních uznaných kinetických operací armády v reakci na kybernetickou operaci“, uvádí zpráva.

Mluvčí IDF sice tehdy tvrdil, že „Hamás již nemá kybernetické schopnosti“ v důsledku tohoto úderu, ale Atlantic Council konstatuje, že „veřejné zpravodajství v následujících měsících a letech upozorňovalo na různé kybernetické operace Hamásu“.

Cílení na politické soupeře

Hamas se hackerskými útoky zaměřuje také na své politické rivaly, což je snaha, která má podkopat prezidenta Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Několik kybernetických kampaní bylo zaměřeno na Fatah, Abbásovu politickou stranu, a také na vládní představitele v Egyptě.

„Schopnost Hamásu využívat kybernetickou oblast k utváření informačního prostředí může mít vážné důsledky pro geopolitiku,“ uvádí se ve zprávě.

„Vzhledem k věku a nepopularitě palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse – průzkumy veřejného mínění ukazují, že 80 % Palestinců si přeje jeho odstoupení -, stejně jako ke křehkému stavu Palestinské samosprávy, touze palestinské veřejnosti po volbách a všeobecné nejistotě ohledně budoucnosti, mohou mít informační operace Hamásu obzvláště silný vliv na diskurz, který je již nyní sporný.“

Očekává se, že Hamás vzhledem k úspěchu minulých útoků vynaloží na své kybernetické schopnosti ještě větší prostředky.

„Vzhledem k tomu, že vnější tlaky mění motivaci skupiny zapojit se do provokativních kinetických operací, představují kybernetické schopnosti pro Hamás alternativní možnosti, jak prosazovat svou strategii,“ uvádí se ve zprávě.

„Kybernetické schopnosti Hamásu se budou nadále rozvíjet a skupina bude pravděpodobně i nadále využívat tyto nástroje tak, aby měla co největší vliv na informační prostředí.“

13.11.2022 06:50 Daniel Žingor74Zdroj: World Israel News