Praha Jeruzalém

Hamás údajně zatkl dva salafisty, kteří minulý týden porušili příměří a vypálili čtyři rakety na jižní Izrael.

Autor: Elad Benari 7. listopadu 2022 4:05

Bezpečnostní síly Hamásu v pásmu Gazy v neděli zatkly dva místní obyvatele, kteří ve čtvrtek vypálili čtyři rakety směrem k izraelskému území, čímž porušili příměří a vedli k odvetnému útoku Izraele, uvedly podle listu Haaretz palestinsko-arabské zdroje v Gaze.

Podle těchto zpráv nejsou dva zatčení palestinští Arabové přímo spojeni s Hamásem a jejich akce fakticky posloužila izraelským zájmům, neboť poskytla Izraeli důvod k útoku na vojenskou infrastrukturu Hamásu v pásmu Gazy.

Oba údajně žijí v Bejt Hanúnu v severní části pásma a hlásí se k extremistické sektě salafistického islámu.

Podle zpráv z Gazy Hamás a další frakce v enklávě prohlásily, že zakročí proti každému, kdo samostatně poruší příměří s Izraelem.

Ve čtvrtek večer se po třech měsících klidu ozvaly v izraelských obcích poblíž hranic s pásmem Gazy sirény rudého poplachu.

Jedna raketa byla vypálena směrem do oblasti a byla zachycena systémem Iron Dome. Nedošlo k žádným zraněním. Kromě toho došlo ke třem dalším neúspěšným odpalům raket, které explodovaly na území Gazy.

V odvetě za raketovou palbu se stíhačky IDF zaměřily na podzemní vojenský objekt v pásmu Gazy, který slouží jako komplex pro vývoj a výrobu raket patřící Hamásu.

„IDF činí teroristickou organizaci Hamás odpovědnou za veškerou teroristickou činnost vycházející z pásma Gazy a bude čelit důsledkům porušování bezpečnosti Izraele,“ uvedla IDF v prohlášení po úderech.

Hamás sice vládne v Gaze od roku 2007, ale proti němu stojí malé tvrdé frakce, z nichž některé se inspirovaly Islámským státem (ISIS) a které tvrdí, že by měl existovat přísnější výklad islámu. Některé z těchto skupin prováděly sporadické raketové útoky na Izrael.

Zejména salafisté v Gaze, kteří jsou pravděpodobně zodpovědní za čtvrteční raketovou palbu, se střetli s jejími vládci z Hamásu a zpochybňují to, co považují za umírněný výklad islámu ze strany Hamásu.

V srpnu 2017 zabil sebevražedný atentátník údajně napojený na ISIS v jižní části Gazy u hranic s Egyptem strážce Hamásu, což byl vzácný útok proti Hamásu.

Bezpečnostní síly Hamásu později provedly zátah na základnu v Gaze patřící Výborům lidového odporu, které mají blízko k salafistickému hnutí a jsou napojeny na ISIS.

07.11.2022 05:32 Daniel Žingor97Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova