Praha Jeruzalém

Dohoda urychluje výměnu izraelské odsolené vody za jordánskou solární elektřinu.

Autor: Pesach Benson, TPS, 9. listopadu 2022

Na okraj konference OSN o změně klimatu podepsali v úterý představitelé Izraele, Jordánska a Emirátů memorandum o porozumění o sdílení energie.

Dohoda urychluje předchozí dohodu podepsanou v loňském roce, podle níž Izrael poskytuje Jordánsku odsolenou vodu výměnou za solární elektřinu vyrobenou v hášimovském království. Jordánské zařízení na výrobu solární elektřiny, které postaví emirátská firma, bude mít kapacitu 600 megawattů.

Dohodu podepsali odstupující izraelský ministr pro regionální spolupráci Esawi Frej, jordánský ministr pro vodní hospodářství a zavlažování Mohammad Al Najjar a ministryně SAE pro změnu klimatu a životní prostředí Mariam Al Mheiri za přítomnosti vyslance USA pro klima Johna Kerryho.

V loňském roce tyto tři země podepsaly „dopis o záměru“, v němž deklarovaly předběžný závazek. Memorandum o porozumění tyto závazky nastiňuje v širším měřítku. Memorandum o porozumění zavazuje Izrael vybudovat nové odsolovací zařízení a poskytnout 200 milionů metrů krychlových vody.

Světoví lídři se sjíždějí do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře na konferenci OSN o změně klimatu COP27, která se koná 6.-18. listopadu, aby podpořili spolupráci a iniciativy v boji proti globálnímu oteplování a souvisejícím environmentálním problémům.

Izraelskou delegaci na konferenci vede prezident Isaac Herzog. Herzoga doprovází ministryně pro ochranu životního prostředí Tamar Zandbergová, ministryně pro inovace, vědu a technologie Orit Farkašová-Hacohenová, ministryně školství Yifat Šaša-Bitonová a Frej. Všichni odstoupí ze svých funkcí, až bude v příštích týdnech složena přísaha nové izraelské vlády.

Prezident slavnostně otevřel izraelský pavilon na konferenci, který vyzdvihuje práci deseti izraelských společností zabývajících se klimatickými technologiemi a zaměřených na inovace v oblasti lesnictví, zemědělství a vodních nádrží.

V projevu na konferenci v pondělí večer Herzog zdůraznil, že Izrael je „připraven převzít mnohem větší odpovědnost při vedení úsilí o odolnost vůči změně klimatu“. Zopakoval také slib bývalého premiéra Naftaliho Bennetta, že Izrael do roku 2050 dosáhne nulových čistých emisí uhlíku.

10.11.2022 06:01 Daniel Žingor131Zdroj: United with Israel

Klíčová slova