Praha Jeruzalém

Netanjahu je „připraven“ zaútočit na Írán, pokud Biden brzy nezneškodní tuto hrozbu, říká dlouholetý Netanjahuův důvěrník Tzachi Hanegbi v rozhovoru pro The ROSENBERG REPORT. Dále říká, že Bibi nemá důvěru v Bidenův přístup k Íránu.

Autor: Joel C. Rosenberg 20. listopadu 2022

JERUZALÉM – Veterán strany Likud a dlouholetý důvěrník nastupujícího izraelského premiéra Benjamina „Bibiho“ Netanjahua říká, že premiér kandidoval výslovně proto, aby se jednou provždy vypořádal s íránskou jadernou hrozbou. A varuje, že Netanjahu je připraven nařídit plný vojenský útok na íránská jaderná zařízení, a to sám.

Cachi Hanegbi vstoupil do Knesetu společně s Netanjahuem v roce 1988.

Nedávno o těchto záležitostech hovořil v izraelské televizi v hebrejštině.

Jeho rozhovor se mnou pro THE ROSENBERG REPORT – můj týdenní televizní pořad v hlavním vysílacím čase na TBN, nejsledovanější křesťanské televizní síti na světě – byl však jeho prvním v angličtině od doby, kdy Netanjahu vyhrál nedávné volby.

Ve střízlivém – téměř mrazivém – rozhovoru Hanegbi řekl, že Netanjahu si uvědomuje, že nastal čas pro rozhodnutí ohledně Íránu.

Bibi je podle něj připraven „být tím, kdo učiní rozhodnutí … o vojenské akci proti íránským zařízením“.

„Netanjahu se vrátil do funkce, myslím, hlavně proto, že uznal, že nastal čas pro rozhodnutí, které bude pravděpodobně jedním z nejradikálnějších rozhodnutí, jaké kdy izraelský vůdce učinil, nebo nejhlubší rozhodnutí, jaké kdy izraelský vůdce učinil,“ řekl mi veterán Knesetu. 

Hanegbi vyložil scénář, podle kterého by Netanjahu mohl nařídit útok na Írán: „pokud a když Írán nebude dodržovat dohodu a bude pokračovat v obohacování uranu – a Írán a Spojené státy a pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN, nedosáhnou delší a silnější dohody – a pokud tedy zůstaneme na toto rozhodnutí sami.“

Člen Likudu vysvětlil, že Izrael má tři možnosti:

1.           „Vzdát se Íránu“

2.           Zvolit si „žít pod vojenským jaderným deštníkem šíleného režimu“

3.           Podniknout vojenskou akci

„Netanjahu se nevzdá,“ zdůraznil Hanegbi.

„Udělá vše, co bude nutné. Jsem o tom přesvědčen. Mnohokrát jsem s ním o tom mluvil. To je to, co se stane.“

Jednání mezi světovými mocnostmi a Íránem se na začátku letošního podzimu zadrhla.

Přesto v jiném exkluzivním rozhovoru, který byl rovněž odvysílán ve čtvrtek večer v pořadu THE ROSENBERG REPORT, americký velvyslanec v Izraeli Thomas Nides řekl, že Bidenova jaderná dohoda s Íránem je stále možná a není zcela „mimo hru“.

Zeptal jsem se Hanegbiho, zda má důvěru v to, že diplomacie Bidenovy administrativy zabrání Íránu v získání jaderné bomby.

„Administrativa (Biden-Harris) řekla, že chce dosáhnout nové dohody, delší a silnější dohody,“ odpověděl Hanegbi. „To se však neděje a pravděpodobně ani dít nebude.“

Zákonodárce uvedl, že obnovení Společného komplexního akčního plánu (JCPOA) – „špatné“ jaderné dohody z roku 2015 – by znamenalo udělat „znovu ty samé chyby“.

To podle něj izraelskou vládu „neuspokojí“.

„V minulosti jsme se naučili, že pokud nepředložíte na stůl věrohodnou vojenskou připravenost konfrontace, tedy pokračovat, s vojenskou akcí proti jadernému reaktoru, nic se nestane.“

Hanebi poznamenal, že Izrael podnikl odvážné a rozhodné vojenské akce ke zničení nelegálních jaderných zařízení v nepřátelských zemích, jako je Sýrie a Irák, v roce 2007, resp. 1981.

To podle něj dokazuje, že Izrael je ochoten „jít sám na sebe“, aby v případě potřeby vytvořil odstrašující a bezpečnostní opatření.

„Pokud nikdo nic nedělá, pokud je svět paralyzován, někdo musí být vůdcem a Izrael se bude muset ujmout tohoto vedení,“ řekl Hanegbi.

21.11.2022 05:59 Daniel Žingor248Zdroj: All Israel news

Klíčová slova