Praha Jeruzalém

Výhrůžka zazněla během pohřbu příslušníků bezpečnostních sil, kteří byli zabiti při střetech s demonstranty v íránském Isfahánu.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 22. listopadu 2022

Provinční velitel Sboru islámských revolučních gard (IRCG) v neděli podle režimem kontrolované tiskové agentury Tasnim prohlásil, že jakmile úřady potlačí protirežimní demonstrace v zemi, Írán se dostane k nastupujícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a zotročí ho.

V projevu na pohřbu příslušníků bezpečnostních sil, kteří byli zabiti při střetech s protirežimními demonstranty, velitel IRGC v oblasti Isfahánu Mojtaba Fada řekl: „Bývalý premiér sionistického režimu oznámil, že doufá, že kvůli nedávným nepokojům (pokud rozsáhlé protesty povedou ke svržení vlády) odcestuje do Teheránu, ale dá-li Bůh, Islámská republika zvítězí a my ho po porážce izraelského režimu, který zabíjí děti, do Íránu dovlečeme spoutaného a s (otrockými) řetězy na krku.“

Fada krátce hovořil o svých nadějích týkajících se Netanjahua a zároveň se zaměřil na obviňování nepřátel země obecně a Spojených států zvláště ze zodpovědnosti za protesty.

„Odpůrci Islámské republiky využili všech svých možností, aby zaútočili na islámskou revoluci, a v tomto ohledu se snaží pomocí mediálního impéria vštípit íránskému lidu zoufalství,“ řekl.

Ameriku označil za „nepřítele“ a prohlásil, že se USA „snaží využít slabé elementy, nepřátele a ty, kteří se zaprodali“ proti islámskému režimu. Fada dále uvedl, že Amerika „postavila do řady některé kulturní a sportovní osobnosti a vůdce separatistických a teroristických skupin, aby šířili pomluvy a pobuřování proti Íránu“.

Íránské vedení označuje za „teroristy“ ty, kteří za poslední dva měsíce vyšli demonstrovat proti režimu do přibližně 150 měst po celé zemi.

Fada dodal, že „nedávná spiknutí byla organizovaná“, včetně mezinárodních sankcí uvalených na zemi, „atentátů na významné íránské osobnosti“ a útoků na „vědecká centra s cílem zabránit pokroku Íránské islámské republiky“.

Teherán v posledních letech několikrát obvinil Izrael z řady výbuchů a dalších sabotáží v íránských jaderných zařízeních, jakož i z cílených vražd svých jaderných vědců.

Brigádní generál IRGC prohlásil, že žádná z těchto snah proti jeho zemi nebude úspěšná.

Pochválil obětavost „mučedníků“ bezpečnostních sil, jejichž pohřbu se zúčastnil, a uvedl, že nepřátelé Íránu „čelí neúspěchu, protože íránský lid nedovolil nepřátelům jednat a prohlásil, že bude podporovat islámskou revoluci a svého vůdce do poslední kapky krve“.

Fádovi, který od července 2019 vedl IRGC v Isfahánu, není praxe násilného potlačování protestů cizí. Je zodpovědný za masové zatýkání demonstrantů a za vydání rozkazu k použití smrtících zbraní proti neozbrojeným demonstrantům ve své provincii během celonárodních protestů v listopadu 2019, které si vyžádaly nejméně 24 mrtvých, uvádí webová stránka Faces of Crime provozovaná íránskou opoziční skupinou Justice for Iran.

Tisková agentura Human Rights Activists News Agency (HRANA) se sídlem v USA minulý týden uvedla, že od vypuknutí protestů poté, co byla mladá kurdsko-íránská žena Mahsa Aminiová ubita k smrti mravnostní policií za to, že neměla správně oblečený hidžáb, zatkly bezpečnostní síly nejméně 16 813 demonstrantů.

HRANA dodala, že nejméně 402 protestujících bylo zabito, včetně nejméně 58 nezletilých, zatímco 43 příslušníků bezpečnostních složek při střetech zemřelo. Státní tiskové agentury přiznaly smrt 38 příslušníků režimních sil.

Státní orgány oficiálně obvinily více než 2 000 Íránců, nejméně pět z nich bylo odsouzeno k trestu smrti a dalším 21 hrozí podle lidskoprávních organizací rovněž trest smrti.

23.11.2022 04:41 Daniel Žingor107Zdroj: World Israel News

Klíčová slova