Praha Jeruzalém

Podle Izraelského demokratického institutu se 62 % Izraelců hlásí k pravici.

Autor: Maayan Hoffman 2. listopadu 2022

Změna vlády v posledních 504 dnech zřejmě nezměnila obyvatele Izraele, kteří se již více než dvě desetiletí prudce obracejí doprava.

Po sečtení téměř všech hlasovacích lístků to vypadá, že pravicový blok bývalého premiéra Benjamina Netanjahua získá nejméně 62 mandátů – a až 65 – čímž ukončí politický pat v zemi a nastolí pravicovou, náboženskou vládu.

Zároveň bude vyvedena na pastvu vláda změny, která vznikla velmi nepřirozenou vazbou a která nevypovídala o izraelské společnosti. V příští koalici nebude působit nikdo z členů předchozí koalice, kromě jednoho – Idita Silmana, který přeběhl od Jaminy k Likudu.

Izraelci včera poslali současné vládě důrazný vzkaz: Zklamali jste, když jste nás nezastupovali. K volebním urnám se hrnuli v mimořádně vysokém počtu – volební účast přesáhla 70 % – aby odevzdali svůj hlas stranám, u nichž měli pocit, že jim mohou důvěřovat, a ne kandidátům, kteří v roce 2021 tvrdili, že jsou pravicoví, ale pak vstoupili do koalice s Labouristy, Merecem a Ra’amem.

Strana Avigdora Libermana se při zhruba 85 % sečtených hlasů zřítila na pouhých pět křesel. Židovský domov Ayelet Shakedové, strana, která kdysi patřila bývalému premiérovi Naftalimu Bennettovi, dokonce nepřekročila práh. A rozpačité spojenectví stran Bennyho Gantze a Gideona Sa’ara, známé jako Národní jednota, nezískalo více než očekávaných 12 mandátů.

Potíže Bennettovy a Lapidovy vlády s přežitím odhalují údaje týkající se příslušnosti k různým táborům – pravici, levici a středu, vysvětlil v létě Dr. Or Anabi z Izraelského demokratického institutu.

„Na rozdíl od většiny politických stran, které tvořily koalici a jejichž voliči se hlásili ke středu nebo levici, se naprostá většina (90 %) voličů Jaminy hlásila k pravici,“ napsal v článku zveřejněném na internetových stránkách IDI. „Obecně byl podíl voličů z ultraortodoxního, náboženského a tradičně-náboženského sektoru, kteří volili strany, jež byly členy současné koalice, velmi nízký.“

Podle oficiálních zpráv je přibližně 80 % obyvatel Izraele buď tradičních, náboženských sionistů, nebo ultraortodoxních.

Zdá se, že úterní voliči hlasovali stejně tak proti současné vládě jako pro bývalého premiéra.

VĚTŠINA IZRAELCŮ SE HLÁSÍ K PRAVICI

Izraelci se již delší dobu posouvají doprava a od roku 2019 udělali velký skok.

Údaje IDI ukazují, že v letech 1986 až 2019 se za pravici označilo někde kolem 40 % až 50 % Izraelců, s malými výjimkami, jako například v roce 1995, kdy byl zavražděn bývalý premiér Jicchak Rabin. V tomto roce se s pravicí identifikovalo méně Izraelců.

V posledních třech letech však došlo k nárůstu sebeidentifikace s pravicí. Podle průzkumu IDI z konce srpna 2022 se k pravici hlásilo 62 % Izraelců.

Pouze 24 % uvedlo, že jsou středoví, a 11 % se hlásilo k levici.

„V roce 2012 se podíl těch, kteří se hlásí k levici, dramaticky snížil (z 28 % na 11 %), a to ve prospěch středu, který díky vzniku Ješ Atid vzrostl na 30 %,“ napsal IDI ve vysvětlivce. „To je metrika, která odráží sociální protesty, jež zvýšily sílu Středu, a nelze to oddělit od vlivu Ješ Atid, protože tehdy poprvé vstoupil do politiky Jair Lapid.“

V roce 2019, kdy vznikla Gantzova strana Modrá a bílá, dosáhla identifikace se středem historického maxima 33 %.

„Od té doby však střed sklouzává doprava a rétorika se nyní zaměřuje na to, kdo je ‚autentická pravice‘,“ napsal IDI. „Vzestup středu nevyvolal výrazný pokles pravice, ale odvíjel se především od poklesu levice.“

Lapid samozřejmě ani v těchto volbách neodvedl dobrou práci v kampani. Nepodařilo se mu vést blok a spíše jen zajišťoval mandáty pro vlastní stranu. Po sečtení téměř 90 % hlasů to vypadá, že Ješ Atid bude mít kolem 24 mandátů.

Jeho úsilí však kanibalizovalo ostatní strany v bloku, v případě Merecu možná až do záhuby.

Zatímco Netanjahu zajistil, že partnerství mezi stranami Národní náboženství, Židovská síla a Noam a mezi ultraortodoxními listinami, které tvoří Sjednocený judaismus Tóry, zůstalo silné, Lapidovi se nepodařilo vytvořit potřebnou spolupráci mezi Merecem a Labor či arabskými stranami.

Výsledky volebního klání naznačily, že změna, o kterou Izraelci usilovali, znamenala návrat směrem, kterým se celou dobu ubírali.

04.11.2022 04:58 Daniel Žingor244Zdroj: All Israel news

Klíčová slova