Praha Jeruzalém

„Izraelské volby představují pro Bidenovu administrativu vážnou výzvu,“ uvedl Natan Sachs z Brookingsova institutu.

Autor: Andrew Bernard The Algemeiner, 2. listopadu 2022

Americký velvyslanec v Izraeli Tom Nides ve středu prohlásil, že je příliš brzy spekulovat o složení příští izraelské vládní koalice, neboť hlasy z úterních voleb se stále sčítají. Po sečtení 86 % hlasů je pravicový blok Benjamina Netanjahua na nejlepší cestě získat 65 křesel, což mu otevírá dveře k návratu do premiérského křesla s pevnou většinou ve 120členném Knesetu.

„Těším se na další spolupráci s izraelskou vládou na našich společných hodnotách,“ řekl Nides.

Pro americko-izraelské vztahy má zvláštní význam úspěch krajně pravicové strany Náboženský sionismus, kterou vedou Bezalel Smotrich a Itamar Ben-Gvir a která by se měla stát třetí největší stranou v Knesetu s přibližně 14 křesly a pravděpodobně bude hlavní složkou budoucí koaliční vlády.

„Izraelské volby představují pro Bidenovu vládu vážnou výzvu,“ řekl Natan Sachs, ředitel Centra pro blízkovýchodní politiku při Brookings Institution, listu The Algemeiner: „Co si počít se spojeneckou vládou, v níž budou zastoupeni vysoce postavení členové, kteří jsou zjevně za hranicí únosnosti.“

„Itamar Ben Gvir a členové jeho strany představují tak odpornou a americkým hodnotám odporující značku politiky, že se jí administrativa bude muset zabývat. Americké administrativě se v minulosti podařilo oddělit své angažmá s některými zahraničními vládami a jejich složkami – v Rakousku, a dokonce i v Libanonu – a podobný vzorec bude muset pravděpodobně najít i v případě příští izraelské vlády.“

„Bidenova administrativa nemá s Netanjahuem dobrou historii vztahů, a pokud přijme do své vlády a kabinetu tyto krajně pravicové extremisty, pak si myslím, že nás čeká kamenitá cesta,“ řekl bývalý americký velvyslanec v Izraeli Martin Indyk izraelskému kanálu Channel 12.

Americký kongresman Brad Sherman (za Demoktraty) minulý měsíc vyzval izraelské představitele, aby se vzdali spolupráce s Ben-Gvirem.

„Vyzývám izraelské politické představitele ze všech stran politického spektra, aby ostrakizovali extremisty, jako je Itamar Ben-Gvir, jehož pobuřující názory jsou v rozporu se základními principy demokratického a židovského státu Izrael,“ uvedl na Twitteru. „Tito extremisté podkopávají zájmy Izraele a americko-izraelské vztahy, o jejichž posílení jsem se já i moji kolegové snažili.“

Očekává se, že konečné sčítání hlasů bude potvrzeno 9. listopadu. Poté budou ověřené výsledky zaslány izraelskému prezidentovi Isaacu Herzogovi, který musí do 16. listopadu uzavřít konzultace o tom, kdo bude vybrán do nové vlády. Tato osoba má poté na sestavení vlády 28 dní, které může Herzog prodloužit o dalších 14 dní.

Během své návštěvy Spojených států minulý týden Herzog zdůraznil kontinuitu americko-izraelských vztahů navzdory nadcházejícím volbám v obou zemích.

„Má návštěva… má zdůraznit, že naše spojenectví stojí nad veškerou politikou a překračuje všechny vlády a politické neshody. Tak tomu vždy bylo a tak to i zůstane,“ řekl Herzog, když stál 25. října v americkém Kapitolu po boku předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

06.11.2022 05:02 Daniel Žingor156Zdroj: World Israel News