Praha Jeruzalém

Boj o kontrolu nad německou reformní rabínskou školou nabírá nové obrátky, které by mohly zničit dlouholeté liberální židovské instituce.

Autor: Toby Axelrod, JTA 18. 12. 2022 22:11

Boj o kontrolu nad německou reformní rabínskou školou prodělal nový zvrat – který se zdá být připraven rozbít dlouholeté instituce zdejšího liberálního judaismu a přetvořit je v něco nového.

Ústřední rada Židů v Německu ve čtvrtek oznámila, že přivádí externího odborníka, který by pomohl přebudovat reformní a konzervativní rabínskou školu v zemi, aby ukončil vliv kontroverzního reformního představitele, který letos na jaře odstoupil z funkce rektora kvůli obviněním vzneseným proti němu, ale který je i nadále zapleten do chodu škol.

Gerhard Robbers, emeritní profesor práva a náboženství na univerzitě v Trevíru, bude podle Ústřední rady, která zastřešuje všechny organizované židovské obce v Německu, konzultovat návrh se studenty a zaměstnanci.

Robbersovo jmenování přišlo v době, kdy Svaz progresivních Židů v Německu tento týden oznámil svého vlastního dočasného ředitele Abraham Geiger College, což se jeví jako poslední snaha o zachování kontroly rabína Waltera Homolky nad seminářem, který založil v roce 1999.

Ústřední rada oznámila, že nemůže dále spolupracovat s UPJ poté, co tato skupina jmenovala nového prozatímního ředitele, což je výrazný zlom ve spojenectví, na jehož vytvoření před dvaceti lety tlačil sám Homolka.

Zároveň by se nyní UPJ mohla rozštěpit, přičemž ti, kteří jsou loajální Homolkovi, by stáli proti těm, kteří věří, že je třeba změny.

„Některá členská společenství nyní zvažují odchod z UPJ a reorganizaci pod Ústřední radu. Cítíme, že nás UPJ již nereprezentuje,“ řekla Židovské telegrafní agentuře Rebecca Seidlerová, vedoucí liberálních židovských obcí v Hannoveru a předsedkyně Zemského sdružení židovských obcí Dolního Saska.

Na znamení toho, jak hluboce se napětí v malé německé komunitě liberálních Židů zařezává, se Seidlerová a její matka ocitly na opačných stranách. Rebecca Seidlerová je dcerou Katariny Seidlerové, advokátky, kterou UPJ tento týden jmenovala novou prozatímní ředitelkou semináře. Rebecca Seidlerová popsala neshody v rodině jako „velmi obtížné“.

Podle zdrojů JTA se hovoří o novém svazku liberálních, egalitářských komunit pod záštitou Ústřední rady. To ve čtvrtek potvrdil i předseda rady Josef Schuster, který pro JTA uvedl, že jeho skupina jedná se zástupci komunit z celého Německa.

„Ty, které chtějí vystoupit z UPJ, budeme intenzivně podporovat a také je podpoříme při vytváření důstojné reprezentace liberálního/progresivního judaismu v Německu,“ řekl Schuster.

Nejnovější vývoj představuje novou dramatickou fázi ságy, která se odvíjí od května, kdy se ve zprávách objevila obvinění ze sexuálního obtěžování Homolkova manžela a možného krytí v semináři. Následná vyšetřování Postupimské univerzity, pod jejíž záštitou jsou rabínské školy organizovány, a právní kanceláře pověřené Ústřední radou se zabývala rostoucí řadou obvinění ze zneužití moci ze strany Homolky.

Obě vyšetřování dospěla k závěru, že ke zneužití moci skutečně došlo – což Homolka důrazně popřel a UPJ to zpochybnila.

V příspěvku na svých internetových stránkách UPJ oficiálně oznámila, že vyšetřování, které zadala, dospělo k závěru, že zneužití moci nebylo prokázáno.

Schuster z Ústřední rady, která zastupuje asi 100 000 Židů v Německu, z nichž je podle UPJ 5 000 členy jejích kongregací, a je zodpovědná za rozdělování státních dotací a peněz z tzv. náboženské daně místním židovským obcím, řekl agentuře JTA, že ho příspěvek přesvědčil, že „UPJ nelze brát vážně“.

„Existují dvě studie, které skutečně ukazují na zneužití moci, ale tato organizace to stále tají,“ řekl. Příspěvek byl ve čtvrtek odstraněn.

Schusterova frustrace se prohloubila v úterý, kdy UPJ a seminář instalovaly Katarinu Seidlerovou do funkce dočasné ředitelky Geiger College, dva dny po volbách, v nichž se vedení organizace ujali Homolkovi spojenci. (Homolka teprve ten den oznámil, že kandidovat nebude.) Ještě dopoledne jednala Ústřední rada s Gabriele Thöneovou, stále ještě prozatímní ředitelkou Geiger College, o „řešení, které by zachránilo její tvář“ a spočívalo by v její rezignaci a nahrazení někým bez vazeb na Homolku.

„Kdo si myslí, že může jen tak pokračovat v poskytování rabínského vzdělání se starými Homolkovými stoupenci, s tím, že bude pokračovat v pozadí subjektu, který on – a nikoli UPJ – založil, se všemi jeho propletenci a závislostmi, nebere v žádném případě vážně výsledky nezávislého vyšetřování Postupimské univerzity a advokátní kanceláře Gercke Wollschläger,“ uvedl Schuster ve středečním prohlášení.

Schuster řekl agentuře JTA, že Geigerova kolej je zřízena tak, že si Homolka ponechal pravomoci, přestože prohlásil, že odstoupil.

„Není to jen pocit, že má vše pod kontrolou,“ řekl Schuster. „Je to tak na čistě právním základě.“

Na sžíravé odsouzení ze strany Ústřední rady zatím nepřišla žádná oficiální reakce ze strany Abraham Geiger College. Irith Michelsohnová, nově zvolená předsedkyně UPJ, však ve čtvrtek v e-mailu sdělila agentuře JTA, že její skupina se „rozhodně pokusí najít základ pro diskusi“ s Ústřední radou.

„Možná je to v tuto chvíli obtížné, ale uvidíme, co přinese nový sekulární rok,“ uvedla.

Krok UPJ zřejmě zaskočil i Světovou unii progresivního judaismu. Ta ještě téhož dne vyjádřila Thönovi podporu spolu s „hlubokým smutkem a zármutkem“ v návaznosti na „nedávné zprávy o pochybeních a zranění jednotlivců a jejich komunit“.

V otevřeném dopise předsedkyně WUPJ Carole Sterlingová a prezident rabi Sergio Bergman uvedli seznam priorit a uvedli, že oceňují trvající závazek spolkových a regionálních německých ministerstev a Ústřední rady „pokračovat ve financování Geigerovy koleje, zatímco budou vytvořeny nové struktury a vedení“. Přislíbili také vlastní pomoc.

Podle zdrojů bude podpora Geiger College ze strany Ústřední rady pravděpodobně pokračovat.

Všechny nejnovější zmatky se odehrávají několik dní po vysvěcení čtyř nových rabínů a dvou kantorů, kteří studovali na Geiger College, jež se stala symbolem znovuzrození reformního judaismu v zemi svého vzniku. Obřad, který se konal v synagoze na Rykestrasse v bývalém východním Berlíně a který doprovázela varhanní hudba a procesí, byl pravděpodobně posledním před zásadními změnami ve fungování semináře, které pozorovatelé označili za radostné.

Schuster uvedl, že nový plán – s přispěním studentů, pedagogů a rabínů a v koordinaci s dalšími významnými sponzory a Postupimskou univerzitou – by mohl být představen v prvním čtvrtletí roku 2023.

„Rabínské vzdělávání jako soukromý podnik již nemůže být do budoucna alternativou,“ uzavřel prohlášení.

Oznámení uvítalo Mezinárodní hnutí Masorti, partner a podporovatel Zacharias Frankel College, semináře konzervativního hnutí, který stejně jako Geiger College sídlí na Postupimské univerzitě. Ve čtvrtečním prohlášení vyzvalo všechny zúčastněné strany, aby „naslouchaly hlasům těch, kteří byli postiženi pochybením, a aby braly vyšetřování univerzity a advokátní kanceláře Gercke Wollschläger vážně a společně pracovaly na novém začátku, a to jak ohledně osob, tak i struktur“.

Je prakticky jisté, že než bude vše řečeno a skončeno, budou létat ještě další šípy na všechny strany – a že Homolka bude nadále čnít v organizacích, které vybudoval.

Na nedávné schůzi UPJ, na níž spojenci Homolky zvítězili ve volbách, „se jasně ukázalo, že v UPJ existují dvě fronty,“ řekla Rebecca Seidlerová agentuře JTA: „Ti, kteří podporují Homolku a chtějí se oddělit od Ústřední rady, a ti, kteří jsou pro rozebrání stávajících struktur a stojí na straně těch, kterých se to týká“.

19.12.2022 04:57 Daniel Žingor100Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova