Praha Jeruzalém

New York Times se obávají „anexe židovských osad nebo legalizace nelegálních osad a outpostů“, které by „podkopaly možnost dvoustátního řešení“.

Autor: Ido Ben Porat 18. prosince 2022 12:52

Redakce deníku The New York Times v sobotu zveřejnila článek varující před novou izraelskou vládou v čele s Benjaminem Netanjahuem.

„Krajně pravicová vláda, která se brzy ujme moci v čele s Benjaminem Netanjahuem, znamená kvalitativní a alarmující rozchod se všemi ostatními vládami v 75leté historii Izraele. Pan Netanjahu má sice jasnou podporu izraelských voličů, ale vítězství jeho koalice bylo těsné a nelze ho považovat za široký mandát k ústupkům ultrareligiózním a ultranacionalistickým stranám, které ohrožují ideál demokratického židovského státu,“ píše se v dokumentu.

V úvodníku se uvádí, že redakce Timesů „je již mnoho let silným zastáncem Izraele a dvoustátního řešení“, ale zároveň varuje: „Netanjahuova vláda však představuje významnou hrozbu pro budoucnost Izraele – jeho směřování, bezpečnost a dokonce i myšlenku židovské domoviny. Za prvé, postoj této vlády by mohl vojensky a politicky znemožnit, aby vůbec dvoustátní řešení vzniklo.“

Op-ed vyzývá Bidenovu administrativu, aby jednala a „učinila vše, co je v jejích silách, aby vyjádřila svou podporu společnosti, která se řídí rovnými právy a právním státem v Izraeli, stejně jako v zemích po celém světě. Byl by to akt přátelství, který by odpovídal hlubokému poutu mezi oběma národy“.

„Mezi ministry nové vlády mají být i takové osobnosti jako Itamar Ben-Gvir, který byl v roce 2007 v Izraeli odsouzen za podněcování k rasismu a podporu židovské teroristické organizace. Pravděpodobně bude ministrem národní bezpečnosti. Očekává se, že Bezalel Smotrich, který dlouhodobě podporuje přímou anexi Západního břehu Jordánu, bude jmenován příštím ministrem financí s dalšími pravomocemi v oblasti správy Západního břehu Jordánu. Na post náměstka v premiérově kanceláři, který má na starosti židovskou identitu, by měl Netanjahu jmenovat Aviho Maoze, který se kdysi sám označil za ‚hrdého homofoba‘,“ uvádí úvodník Timesů.

„Tyto kroky jsou znepokojivé a američtí představitelé by to měli říci. Hlavní reakcí Bidenovy administrativy byl zatím opatrný projev ministra zahraničí Antonyho Blinkena před liberální advokační skupinou J Street 4. prosince, v němž prohlásil, že Spojené státy se budou zabývat izraelskou politikou, nikoli jednotlivci.“

„Umírněné síly v izraelské politice a občanské společnosti již plánují energický odpor proti legislativě, která by omezila pravomoci izraelského Nejvyššího soudu nebo práva arabské menšiny či komunity L.G.B.T.Q.. Zaslouží si podporu americké veřejnosti a Bidenovy administrativy,“ píše se v úvodníku.

Článek uzavírá slovy: „Cokoli, co by podkopalo demokratické ideály Izraele – ať už přímá anexe židovských osad nebo legalizace nelegálních osad a outpostů – by podkopalo možnost dvoustátního řešení. Americká podpora Izraele odráží úctu našich dvou zemí k demokratickým ideálům. Prezident Biden a pan Netanjahu by měli udělat vše pro to, aby tento závazek potvrdili.“

18.12.2022 04:51 Daniel Žingor83Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova