Praha Jeruzalém

Izraelská vláda kritizuje Netflix poté, co streamovací služba převzala jordánský film, který očerňuje Izrael během války za nezávislost.

Autor: Andrew Lapin, JTA 7. prosince 2022 10:39

Izraelská vláda se obořila na společnost Netflix kvůli novému jordánskému filmu, který podle ní znevažuje armádu země a její činy ve válce v roce 1948, jež vedla k nezávislosti Izraele.

Snímek „Farha“, kterým Jordánsko vstupuje do boje o Oscara za nejlepší mezinárodní film, je historické drama o „Nakbě“ neboli „katastrofě“, což je arabský termín pro události, které vedly k založení státu Izrael. Ve filmu je arabský teenager zavřený ve skladu svědkem vyvraždění rodiny izraelskými obrannými silami. Mezi oběťmi jsou i dvě malé děti a miminko.

Film měl ve čtvrtek premiéru na Netflixu a divadlo Al Saraya v Jaffě, oblíbené mezi arabskými Izraelci, plánovalo jeho promítání. Jeho režisérka Darin Sallamová uvedla, že film natočila na základě dvakrát převzatého svědectví palestinského arabského uprchlíka z roku 1948, který skončil v Sýrii.

Izrael však na film a jeho producenty zaútočil kvůli tomu, že podle vlády nespravedlivě zobrazuje IDF.

„Podle mě je směšné, že se Netflix rozhodl vydat film, jehož jediným účelem je podněcování k zesměšňování vojáků IDF,“ řekl izraelský ministr financí Avidgor Liberman izraelským médiím.

Liberman dále navrhl, že by ministerstvo financí mohlo divadlu zadržet státní finanční prostředky, pokud nezruší plány na promítání filmu: „Už samotná volba kulturní instituce financované státem Izrael promítat výše zmíněný film je nepřijatelná.“ Izraelské zákony umožňují ministru financí zadržet finanční prostředky jakékoli kulturní instituci, která uznává Nakbu tím, že si připomíná Den nezávislosti Izraele jako den smutku.

Odstupující ministr kultury Chili Tropper film rovněž kritizoval s tím, že se v něm objevují „falešné zápletky proti vojákům IDF“.

V reakci na to vydali producenti filmu „Farha“ prohlášení, v němž obvinili izraelskou vládu, že proti filmu zahájila dezinformační kampaň.

„Tyto pokusy umlčet naše hlasy jako Semitů/Arabů a jako filmařek s cílem dehumanizovat nás a zabránit nám vyprávět naše příběhy, naše vyprávění a naši pravdu jsou proti jakékoli svobodě slova,“ uvádí se v prohlášení Sallamové a producentek Deemy Azar a Ayeh Jadaneh.

Tento týden byl v amerických kinech a kinech Palestinské samosprávy uveden další film, který vyvolal kontroverzi kvůli zobrazení událostí z roku 1948, izraelský dokumentární film „Tantura“. „Tantura“ přehrává ústní svědectví bývalých příslušníků izraelské armády, kteří tvrdí, že zabili stovky palestinských obyvatel vesnice Tantura a jejich těla naházeli do masových hrobů, aby připravili půdu pro výstavbu kibucu.

V kinech v Ramalláhu se v současné době promítá film „Tantura“, což je podle distributorů první případ, kdy divadlo v Palestinské samosprávě promítá izraelský dokumentární film.

08.12.2022 05:42 Daniel Žingor501Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News