Praha Jeruzalém

I když Izrael po většinu roku odmítal Ukrajině své zbraně dodávat, jeho politika se pomalu mění. Některé systémy se už proto oklikou do válečné oblasti dostaly.

Autor: Vít Lukáš, Armádní zpravodaj, 28. listopadu 2022

Izrael za sebou má za dobu své existence několik velkých válek a řadu menších konfliktů, v nichž se musel bránit okolním zemím nebo radikálům. Tamní vláda proto investovala spoustu peněz na rozvoj zbrojního průmyslu, která dnes produkuje špičkové zbraně světové úrovně. Ukrajina, na jejíž straně stojí západní země, o ně Izrael opakovaně žádala, ale nepochodila. Ovšem izraelský postoj k válce se pomalu mění, a to i kvůli spolupráci Ruska s Íránem. Existuje několik zbraní a systémů, které by Ukrajině mohly pomoci.

Iron Dome

Kvůli neustálým raketovým útokům vyvinul Izrael velmi účinný systém protiraketové obrany Iron Dome. V roce 2021 například zvládl zlikvidovat většinu střel vypálených z Gazy. Navíc ho doplňuje nový laserový Iron Beam. I přes nesporné kvality je však otázkou, zda by proti ruským útokům pomohl, protože Iron Dome je postaven proti jiným střelám, než jaké jsou odpalovány z letadel nebo námořních plavidel Ruska. Účinný by ale byl laser proti některým útokům v blízkosti fronty, umí likvidovat třeba i minometné granáty a drony.

Radar EL/M-2084

V Česku velmi známý radarový systém, protože si ho česká armáda pořídila na sledování vzdušného prostoru. Jedná se o pokročilý radar typu AESA označovaný za jeden z nejlepších na světě. Umí zachytit vzdušné cíle do vzdálenosti 250 kilometrů, ale některé zdroje uvádějí dokonce až 400 kilometrů. Spolupracuje se systémem Iron Dome nebo protivzdušným SPYDER. Umožnil by značně zlepšit detekci útočících střel nebo dronů.

Protitankové střely Spike

Nejde o jednu zbraň, ale o celou rodinu protitankových střel různé velikosti o dosahu až 25 kilometrů. Jsou považovány za jedny z nejlepších protitankových zbraní na světě. Existují varianty určené pro odpalovaní z ramene, ale i z odpalovačů na vozidlech nebo vrtulnících. Další varianty jsou speciálně zkonstruované pro boj ve městě. Střely mají tandemové hlavice k překonán reaktivního pancéřování a umí také provádět útoky do horních částí vozidel podobně jako střely Javelin.

Kvalitní drony

Izrael se již před mnoha lety pustil do vývoje a výroby špičkových vojenských dronů. Existují ve více variantách a mnohé jsou vyzkoušené v boji. Za zmínku stojí například drony Hermes 900. Jejich hlavní úlohou je průzkum, proto jsou vybaveny pokročilými senzory a radarem. Ale mohou nést i zbraně. Druhým může být třeba miniaturní dron Lanius určený především k průzkumu městské zástavby.

Obrněná vozidla a tanky

Izraelská armáda provozuje jeden z nejpokročilejších tanků na světě Merkava, ale ten země nevyváží. Ovšem má k dispozici i celou škálou obrněných vozidel. Pro Ukrajinu by mohly být zajímavé třeba pásové obrněné transportéry Achzarit. Izrael je totiž postavil na podvozcích ukořistěných tanků T-54/55, které jsou na Ukrajině velmi dobře známé. Kromě posádky je uvnitř místo pro sedmičlenný výsadek a na střeše má umístěný kulomet. Stroje jsou proslulé svojí odolností hlavně proti různým protitankovým střelám.

01.12.2022 05:09 Daniel Žingor475Zdroj: armadnizpravodaj.cz

Klíčová slova