Praha Jeruzalém

Bomba, která zranila tohoto muže, vybuchla na autobusovém nádraží nedaleko vjezdu do Jeruzaléma a zabila dva lidi.

Od: All Israel News 3. prosince 2022

Jak praví Přísloví: „Je stromem života pro ty, kdo jí hledají, a šťastní jsou ti, kdo se jí drží.“

Kniha Žalmů 62letému muži při dvojici teroristických útoků v oblasti Jeruzaléma z minulého týdne zachránila život.

Střepiny jedné z bomb na autobusové zastávce zasáhly obal malé knihy Žalmů, pronikly téměř skrz celou její délku a pak se zastavily na verši 124. Žalmu: „Naše duše je jako pták, který unikl z truhly plné útrap.“

Bomba, která tohoto muže zranila, vybuchla na autobusovém nádraží nedaleko vjezdu do Jeruzaléma, kde zabila dva lidi – šestnáctiletého Aryeha Schechopka a padesátiletého otce šesti dětí Tadase Tashume Ben Ma’ada – a 18 jich zranila.

Majitel svaté knihy musel být ošetřen s mnoha dalšími střepinovými zraněními a do lékařského centra Šaare Zedek dorazil ve vážném stavu. Po operaci, při níž mu byla zranění ošetřena, našli návštěvníci muže s úžasem propíchnutou knihu Žalmů, kterou měl u sebe.

Zpráva o knize se roznesla po nemocnici a muž přijal řadu pozoruhodných návštěvníků: generálního ředitele nemocnice Ofera Marina, vrchního rabína nemocnice HaGaon Gadol rabína Ašera Weisse Šalitu a rabína lékařského centra Šaare Zedek Mošeho Pelega.

Přestože muž povolil fotografování propíchnuté knihy, požádal o zachování anonymity. V den, kdy Šaare Zedek tyto fotografie zveřejnil, byla z nemocnice propuštěna další oběť ze stejného místa bombového útoku, šestnáctiletý Elhanan Biton.

Biton, údajně blízký přítel zesnulého Schechopka, byl při útoku rovněž vážně zraněn. Biton seděl vedle svého kamaráda, když byla bomba odpálena na dálku a zasáhla oba šrouby, maticemi a malými kuličkami, které byly do zařízení vloženy. Schechopeka zasáhl hlavní náraz a byl zabit.

Biton svému otci řekl, že těsně před výbuchem viděl muže na skútru, který fotografoval lidi na autobusové zastávce.

Obě bomby v jeruzalémské oblasti jsou považovány za spojené, ale vyšetřování, kdo je nastražil nebo kdo se na útoku podílel, pokračuje.

04.12.2022 05:38 Daniel Žingor140Zdroj: All Israel news