Praha Jeruzalém

Designovaný premiér řekl Washington Examiner, že mír se Saúdy by vedl k míru s ostatními zeměmi, ale „je to na Saúdech“.

Benjamin Netanjahu v pátek v rozhovoru pro Washington Examiner řekl, že jeho cílem je dosáhnout mírové dohody se Saúdskou Arábií, která by „účinně ukončila arabsko-izraelský konflikt“.

„Věřím, že pokud to uděláme, můžeme dosáhnout míru i s ostatními zeměmi,“ řekl Netanjahu výkonnému redaktorovi Examineru Seth Mandelovi a dodal, že formální mír se Saúdy by „rozšířil kruh míru za hranice našich nejdivočejších snů.“

Netanjahu řekl, že pomyslný míč je na straně Rijádu, a řekl Mandelovi: „Je to na Saúdech.“

O Izraeli se léta šuškalo, že má zákulisní vztahy se Saúdskou Arábií, ale Saúdové tyto fámy vehementně popírají.

Saúdská Arábie v červenci oznámila, že vzdušný prostor království bude otevřen pro všechny letecké dopravce, včetně izraelských.

Představitelé Saúdské Arábie opakovaně prohlásili, že palestinský stát s východním Jeruzalémem jako hlavním městem je nezbytným předpokladem pro normalizaci vztahů Saúdské Arábie s Izraelem.

V rozhovoru pro Examiner Netanjahu komentoval Abrahamské dohody, které byly podepsány během jeho předchozího funkčního období a zprostředkované Trumpovou administrativou.

„Po nějaké době se mi podařilo přesvědčit prezidenta Trumpa a jeho tým, že máme příležitost. Kvůli vzestupu moci Íránu a vzestupu moci Izraele začaly arabské země na Izrael pohlížet jinak, ne jako na svého nepřítele, ale jako na svého nepostradatelného spojence proti íránské agresi, která je také ohrožuje, a také jako na zdroj zásadních inovací v oblastech jako je energetika, voda, medicína, protože Izrael je zdrojem inovací.“

„V důsledku toho jsme uzavřeli čtyři historické mírové smlouvy s arabskými státy – se Spojenými arabskými emiráty, s Bahrajnem, s Marokem a se Súdánem – díky tomuto odlišnému přístupu, na kterém jsem musel pracovat. Popsal jsem některá tajná setkání, která jsem měl před rokem 2016, před vzestupem Trumpovy administrativy. Měl jsem tajná setkání s arabskými vůdci, abych položil základy historických Abrahamských dohod, ke kterým později samozřejmě pomohl prezident Trump a jeho tým,“ pokračoval.

„Ale nemohli jsme se do této pozice dostat, aniž by se Izrael stal silnějším. Izrael, který se stal velmocí mezi národy, nám umožnil uzavřít mír s okolními národy, nebo začít jednání,“ řekl Netanjahu.

Mandel se také Netanjahua zeptal na snahy zastavit Írán v získání jaderné zbraně a na íránskou dohodu z roku 2015, od které Trump odstoupil. Zatímco Bidenova administrativa vyjednávala ve snaze vrátit se k dohodě, tyto kontakty se zastavily mimo jiné kvůli tomu, že Írán odmítl spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) při vyšetřování nedeklarovaných částic uranu nalezených v Íránu.

„Nejprve ze všeho musíte udělat vše, co je ve vašich silách, abyste je zdrželi nebo zablokovali. Myslím, že kroky, které mé vlády podnikly, které samozřejmě neuvádím, ale různé kroky, které jsme udělali, je pravděpodobně posunuly minimálně o 10 let zpět. To řekl náš odcházející náčelník štábu [Izraelských obranných sil]. Nebudu je konkrétně popisovat. Jeden z nich ale zmíním. A to je nálet, který Mossad provedl na můj rozkaz na tajný atomový archiv na předměstí Teheránu. Bylo to skryté, maskované v polorozpadlém skladišti,“ odpověděl Netanjahu.

„Naši kluci tam šli, rozbili trezory, moderní trezory, vzali půl tuny materiálu. Pokud jste viděli film Argo, tohle bylo Argo na supersteroidech. Protože je v Teheránu pronásledovaly tisíce íránských bezpečnostních pracovníků. A nakonec se dostali ven a přivezli materiál do Izraele. Prošel jsem to, přinesl a ukázal prezidentu Trumpovi. Myslím, že to pomohlo podpořit jeho rozhodnutí vystoupit z této chybné jaderné dohody, která by pouze vydláždila Íránu cestu zlatem k jadernému arzenálu.“

Netanjahu se domníval, že žádná dohoda nezastaví tento režim, jakým je Írán, v získávání jaderných zbraní. „Nejen proto, že podvádějí, ale v případě dohody ani podvádět nemusí. Jen musí dodržet dohodu. Za tři, čtyři roky budou mít pod mezinárodní pečetí této dohody v podstatě neomezené obohacování uranu, což je nejtěžší součást výroby jaderného arzenálu. Prostě si toho budou moct dělat, kolik budou chtít. Stanou se prahovým jaderným státem s mezinárodním schválením,“ varoval.

Autor: Israel National News, 16. prosince 2022

17.12.2022 11:18 Kristýna Kupková152Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova