Praha Jeruzalém

Pokud nový návrh zákona projde, zahraniční dárci, kteří podporují terorismus, jako například Katar, již nebudou moci financovat nevládní organizace působící v Izraeli.

Autor: Adina Katzová, World Israel News, 21. prosince 2022

Poslanec za Náboženský sionismus Almog Cohen navrhl novou klauzuli ke stávajícímu zákonu, který vyžaduje, aby nevládní organizace působící v Izraeli zveřejňovaly zdroje svého financování ze zahraničí, což by znemožnilo financování ze zemí, které nemají se Státem Izrael oficiální diplomatické vztahy.

„Pod nosem občanů Izraele působí fondy cizích zemí, jejichž cílem je podněcovat násilí mezi Araby v Izraeli. Jedná se o země, které pravidelně financují teroristické organizace,“ prohlásil Cohen.

„Vzniklo zde vakuum, které vyvolává extremismus mezi Araby v Izraeli, snaží se zabránit integraci do státu a zejména podporuje podněcování násilí.“

„Musíme co nejdříve jednat, abychom tento závažný jev vymýtili, (a) návrh zákona, který jsem předložil, mu učiní přítrž. V žádném případě nesmíme podat ruku penězům zemí, s nimiž nemáme žádné vztahy, aby nám zničily a převzaly zemi,“ řekl.

Podle prohlášení Cohena a sionistické nevládní organizace Im Tirtzu věnuje řada zemí, které podporují terorismus a odmítají uznat legitimitu Izraele jako státu, každoročně miliony dolarů organizacím, které údajně slouží arabským komunitám v Izraeli.

Rozvojové centrum nevládních organizací se sídlem v Jeruzalémě (NDC) údajně v posledních letech získalo většinu finančních prostředků z Kataru, Saúdské Arábie a Islámské rozvojové banky se sídlem v Saúdské Arábii.

Katar ani Saúdská Arábie nemají s Izraelem diplomatické vztahy. Katar má vřelé vztahy s teroristickou organizací Hamás a poskytuje finanční prostředky na její aktivity.

Nevládní organizace, které získávají finanční prostředky od NDC, se musí zavázat, že odmítnou „normalizaci s izraelským okupantem“ a podpoří hnutí bojkotu, deinvestic a sankcí (BDS).

„Trhlina v hrázi musí být uzavřena, aby se zastavil tok peněz ze zemí, s nimiž Izrael nemá žádné vztahy. Tyto prostředky jsou mimo jiné využívány k propagaci protiizraelského arabského nacionalismu, podněcování proti státu a dokonce k podpoře bojkotů,“ uvedl Matan Peleg, generální ředitel organizace Im Tirtzu.

„Děkujeme poslanci Almogu Cohenovi za jeho důležitou aktivitu v této kritické otázce. Pokud nebudeme jednat co nejdříve, získáme zde v zemi pátou kolonu, protože na tento účel je převáděno velké množství peněz.“

22.12.2022 05:47 Daniel Žingor91Zdroj: World Israel News

Klíčová slova