Praha Jeruzalém

Íránskému neúspěšnému pokusu o atentát na bývalého ministra zahraničí a poradce pro národní bezpečnost velel Mohammad-Reza Ansari, velitel jednotky IRGC Quds Force 840 se sídlem v Sýrii, která je pověřena únosy a vraždami cizinců.

Autor: Elad Benari 13. prosince 2022 23:38

Íránskému neúspěšnému pokusu o atentát na bývalého amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona velel Mohammad-Reza Ansari, v Sýrii sídlící velitel jednotky IRGC Quds Force Unit 840, uvedly v úterý zdroje Iran International.

Při této neúspěšné operaci měli být podle zprávy k atentátu na Pompea a Boltona použiti neíránští agenti, aby se skryla role Islámské republiky v útocích.

Osoba najatá pro tuto operaci však byla informátorem FBI, uvedly zdroje webu, který je spojen s íránskou opozicí.

Jednotka 840 má za úkol únosy a vraždy cizinců po celém světě, ačkoli Írán její existenci nikdy nepřiznal.

V srpnu vyšlo najevo, že íránský atentát byl zaměřen na Pompea a také na Boltona.

Americké ministerstvo spravedlnosti tehdy oznámilo, že FBI v souvislosti s tímto spiknutím hledá Šahrama Poursafiho, údajného člena íránských Revolučních gard.

Toto spiknutí se soustředilo na íránskou pomstu za smrt vrchního velitele IRGC Qassema Soleimaniho, který byl zlikvidován při útoku amerického bezpilotního letounu v Íráku v roce 2020.

Írán opakovaně slíbil, že pomstí smrt Soleimaniho, který byl zlikvidován při útoku amerického dronu v Bagdádu v lednu 2020.

Na začátku tohoto roku bylo na internetových stránkách íránského nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího zveřejněno animované video, které zobrazovalo vraždu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který nařídil letecký útok, jenž Soleimáního zlikvidoval.

14.12.2022 05:29 Daniel Žingor99Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova