Praha Jeruzalém

Předseda Palestinské samosprávy se v Ramalláhu setkal s americkým poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem a žádal Bidenovu administrativu, aby přijala protiizraelská opatření.

Od: Israel National News 19. ledna 2023 21:11

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se ve čtvrtek v Ramalláhu setkal s poradcem USA pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem a požadoval, aby Bidenova administrativa otevřela konzulát USA pro Palestinskou samosprávu ve východním Jeruzalémě.

Oficiální tisková agentura PA WAFA uvedla, že Abbás Sullivanovi tvrdil, že „destruktivní opatření přijatá novou izraelskou vládou mají za cíl zničit dvoustátní řešení a šance na mír a stabilitu v regionu“.

Abbás do těchto opatření zahrnul „osidlování, každodenní zabíjení, nájezdy do palestinských měst a obcí a znesvěcování mešity Al-Aksá (židé navštěvují Chrámovou horu) a křesťanských a islámských svatých míst v Jeruzalémě“, jakož i trestní opatření Izraele vůči Palestinské samosprávě v reakci na její snahu, aby Mezinárodní soudní dvůr v Haagu rozhodl o židovské přítomnosti v Judeji a Samaří, jako je například převod daňových příjmů Palestinské samosprávy rodinám izraelských obětí terorismu.

Abbás vyzval Bidenovu administrativu, aby okamžitě jednala a tato opatření zastavila, „než bude pozdě“, a zdůraznil, že „nebudeme akceptovat pokračování těchto izraelských zločinů, budeme proti nim bojovat a bránit práva našeho lidu, naší země a našich svatých míst“.

Dále požadoval, aby USA znovu otevřely konzulát Palestinské autonomie v Jeruzalémě a kancelář OOP ve Washingtonu, které byly uzavřeny během Trumpovy vlády.

20.01.2023 05:39 Daniel Žingor70Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova