Praha Jeruzalém

V Jeruzalémě je „nádherná mozaika lidí“, řekl imám. „Jeruzalém je spojnicí pro tři náboženství, od minulosti až po budoucnost.“

Od: World Israel News, 4. ledna 2023

Francouzský imám během nedávné návštěvy Jeruzaléma pochválil atmosféru náboženské plurality, tolerance a soužití v Izraeli a pro server The Media Line uvedl, že Francie a zbytek Evropy by se měly příkladem židovského státu inspirovat.

„Jen v této malé místnosti… slyšíte lidi mluvit arabsky a hebrejsky, mluví o míru – salaam, šalom – a to je sen,“ řekl imám tuniského původu Hassen Chalghoumi deníku The Media Line během rozhovoru v jejich kanceláři.

 

„V Evropě je těžké vidět takové věci, jaké můžeme najít tady,“ dodal v narážce na antisemitismus a násilné islamistické útoky proti nenáboženským Evropanům, které v posledních letech otřásly kontinentem.

 

V Jeruzalémě „je nádherná mozaika lidí,“ řekl. „Jeruzalém je spojnicí pro tři náboženství, od minulosti až po budoucnost.“

Chalghoumi je ve Francii všeobecně znám jako umírněný islámský hlas, který ostře odsuzuje teroristické útoky a zároveň povzbuzuje ostatní muslimy, aby vystupovali proti extremistům.

Jeho názory však vedly k tomu, že mu bylo „vyhrožováno smrtí“ a musel být „každý den chráněn policií“. Tato skutečnost podle Chalghoumiho znamená, že se ostatní muslimové s podobnými názory vyhýbají tomu, aby se ozvali.

Chalghúmí řekl, že Abrahámovské dohody představují uskutečnění „snu“ a že arabské země, které normalizují vztahy s Izraelem, jsou součástí „osy dobra“, zatímco národy, které nadále popírají existenci Izraele, jsou členy „osy zla“.

Turecko, Katar a Írán jsou součástí osy zla kvůli svému nepřátelství vůči Izraeli a podpoře Muslimského bratrstva, uvedl pro The Media Line.

„Íránský režim je ďábelský režim, který si z islámu dělá nástroj z politických důvodů,“ řekl.

Chalghoumi sice připustil, že pravicový rasismus vůči muslimům je ve Francii problém, ale největší nebezpečí vidí v radikální levici, kterou označil za „komplice islamistů“.

„Chtějí do Francie importovat izraelsko-palestinský konflikt,“ řekl pro The Media Line. „Šíří nenávist k Izraeli. Zničili muslimskou mládež řečmi o viktimizaci“.

Poznamenal, že jedním z hlavních zdrojů radikalizace jsou sociální média. „Sociální média jsou zodpovědná za 80 % radikálních islamistů,“ řekl Chalghoumi. „Google, Twitter, Facebook, to vše – j’accuse!“.

06.01.2023 07:13 Daniel Žingor143Zdroj: United with Israel

Klíčová slova