Praha Jeruzalém

Deri byl v souladu s rozhodnutím Nejvyššího soudu odvolán z funkce ministra zdravotnictví a vnitra.

Od: Israel National News 22. ledna 2023 13:06

Premiér Benjamin Netanjahu v neděli odpoledne propustil předsedu Šasu Aryeha Deriho z funkce ministra vnitra a zdravotnictví, čtyři dny poté, co byl Deri Nejvyšším soudem diskvalifikován z funkce ministra.

Na týdenním zasedání vlády Netanjahu přečetl odvolávací dopis: „Jak víte, rozhodl jsem se vás jmenovat místopředsedou vlády a ministrem vnitra a zdravotnictví se souhlasem většiny členů Knesetu vzhledem k tomu, že ve vás vidím oporu zkušeností, moudrosti a odpovědnosti, které jsou pro Stát Izrael důležité v každé době, a v této době obzvlášť.“

„Ano, považoval jsem za důležité, abyste sloužil Státu Izrael jako člen bezpečnostně-politického kabinetu v mé vládě, kde byste mohl ovlivnit své dlouholeté zkušenosti člena kabinetu ve vládách zesnulých premiérů Jicchaka Šamira a Jicchaka Rabina – vaše bohaté zkušenosti, které přispívají k bezpečnosti a odolnosti Státu Izrael.

„Žel, navzdory výše uvedenému, Nejvyšší soud dne 18. 1. 23 rozhodl…, že jsem povinen Vás odvolat z funkce ministra vnitra a zdravotnictví. Toto nešťastné rozhodnutí ignoruje vůli lidu, která se odráží ve velké důvěře, kterou veřejnost dala zástupcům lidu a jimi zvoleným představitelům v mé vládě, když bylo všem jasné, že budete ve vládě působit jako vysoký ministr.

Netanjahu zdůraznil: „hodlám hledat jakýkoli legální způsob, jak byste mohl v souladu s vůlí lidu nadále přispívat státu Izrael svými četnými zkušenostmi a schopnostmi. V návaznosti na ustanovení zmíněného rozsudku vás však musím informovat, že podle článku 22 písm. b) základního zákona: Vláda, jsem nucen s těžkým srdcem a velkým zármutkem Vás odvolat z funkce ministra ve vládě.“

Deriho odvolání nabude účinnosti do 48 hodin. Do té doby bude muset Netanjahu najít náhradu na Deriho místa na ministerstvech financí a vnitra.

Nejvyšší soud ve středu rozhodl, že předseda Šasu nesmí zastávat funkci ministra v současné vládě poté, co byl před rokem odsouzen za daňové delikty.

Deset soudců hlasovalo pro Deriho diskvalifikaci, zatímco jeden soudce, Yosef Elron, hlasoval pro to, aby Deri mohl nadále vykonávat funkci ministra.

Soudci ve svém rozhodnutí uvedli, že Deriho jmenování ministrem vnitra a zdravotnictví „nemůže obstát. Většina soudců senátu rozhodla, že toto jmenování je krajně nepřiměřené, a proto by měl premiér Deriho z funkce odvolat. Důvodem je mimo jiné jeho nahromaděný trestní rejstřík, který zahrnuje i odsouzení za daňové delikty z února 2022, podle Deriho přiznání v rámci dohody o přiznání viny, a také to, co Deri předložil magistrátnímu soudu, který ho za tyto delikty odsoudil, podle něhož by měl odejít z politického života, a jeho následné chování“.

23.01.2023 05:22 Daniel Žingor86Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova