Praha Jeruzalém

Šéf Národní bezpečnostní rady a dlouholetý Netanjahuův spojenec Cachi Hanegbi tvrdí, že premiér je připraven bombardovat íránská jaderná zařízení.

Autor: David Rosenberg 16. ledna 2023 14:36

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je připraven použít vojenskou sílu ke zničení íránských jaderných zařízení, uvedl v pondělí šéf izraelské Rady pro národní bezpečnost.

V rozhovoru s televizním kanálem Channel 12 během pondělního ceremoniálu u příležitosti předání kontroly nad IDF z rukou odcházejícího náčelníka generálního štábu Aviva Kochaviho jeho nástupci Herzi Halevimu šéf Národní bezpečnostní rady Tzachi Hanegbi řekl, že pokud by se Izrael ocitl v izolaci a bez alternativy vůči íránskému jadernému programu, Netanjahu by nepochybně použil sílu, aby zabránil Teheránu v realizaci jeho atomových ambicí.

„Pokud budeme opuštěni, premiér Netanjahu zaútočí na íránská jaderná zařízení.“

Hanegbi, dlouholetý Netanjahuův spojenec, který třikrát zastával funkci ministra v úřadu premiéra a v Netanjahuově zastoupení působil také jako úřadující premiér, uvedl, že Izrael se připravuje na scénář, kdy bude muset proti Íránu jednat sám.

„To není změna, předchozí vláda také říkala, že připravuje obranné síly… na situaci, kdy budeme sami.“

„Ústředním posláním premiéra a jeho hlavní povinností je zajistit, aby Írán nezískal jaderné zbraně. Alternativou k útoku je smíření se s realitou, v níž má radikální režim jaderné zbraně. To žádný izraelský vůdce nemůže akceptovat.“

 

Sám Netanjahu v pondělí naznačil možnou vojenskou konfrontaci s Íránem a prohlásil, že Izrael „nebude čekat, až budeme mít meč na krku, ale také se nenecháme zatáhnout do zbytečných válek“.

17.01.2023 06:02 Daniel Žingor468Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova