Praha Jeruzalém

Rozsáhlého cvičení „Juniper Oak“ se účastní 142 letadel, 12 námořních plavidel, 6 400 příslušníků amerického personálu a 1 100 izraelských vojáků.

Autor: Tal Heinrich 24. ledna 2023

Izraelské obranné síly a Centrální velitelství Spojených států v pondělí oznámily zahájení rozsáhlého společného vojenského cvičení, které nejmenovaný vysoký americký představitel obrany označil za „dosud nejvýznamnější cvičení mezi Spojenými státy a Izraelem“.

Očekává se, že bezprecedentní cvičení nazvané „Juniper Oak“ potrvá do pátku. Ukazuje jednotu a sílu zbraní obou armád a vysílá silný signál nepřátelům Washingtonu i Jeruzaléma.

Anonymní představitel obrany řekl televizi NBC News, že cvičení má protivníkům, jako je Írán, ukázat, že Washington není příliš rozptýlen válkou na Ukrajině a hrozbou ze strany Číny, aby mobilizoval velké vojenské síly.

Izraelský zpravodajský server Ynet uvedl, že cvičení bude třetím americko-izraelským úsilím během jednoho roku, jehož cílem je simulovat model útoku na Írán, zahrnující sdílení zpravodajských informací, velení a řízení a „široký deštník“ pokrytí protivzdušné obrany. Podle IDF budou scénáře, které budou obě armády nacvičovat, zahrnovat zaměřování simulovaných námořních hrozeb a použití amerických bombardérů ke shazování ostré munice v jižním Izraeli.

Zúčastněné síly zahrnují přibližně 6 400 amerických a 1 100 izraelských příslušníků, jakož i 142 letadel a 12 námořních plavidel – po šesti z každé země.

Sto letadel je amerických, včetně čtyř bombardérů B-52, čtyř stíhaček F-35, 45 stíhaček F/A-18 Hornet, dvou bezpilotních letounů MQ-9 Reaper, stíhaček F-15 a F-16, vrtulníků Apache a dalších záchranných a tankovacích letounů, uvádí CENTCOM. IDF uvedla, že cvičení se zúčastní také korvety izraelského námořnictva třídy Sa’ar 5 a ponorka.

Podle velitele CENTCOM generála Michaela „Erika“ Kurilly „Juniper Oak je kombinované společné celodomorové cvičení, které zlepšuje naši interoperabilitu na zemi, ve vzduchu, na moři, ve vesmíru a v kyberprostoru s našimi partnery, zvyšuje naši schopnost reagovat na mimořádné události a zdůrazňuje náš závazek na Blízkém východě.“

„Cvičení prověří společnou izraelsko-americkou připravenost a zlepší operační vztahy mezi oběma armádami,“ uvedla IDF ve svém prohlášení.

„Toto cvičení posiluje kolektivní americko-izraelskou připravenost a zlepšuje interoperabilitu obou sil, čímž přispívá k regionální stabilitě. Cvičení jako Juniper Oak ukazují, že interoperabilita a integrace představují zlepšení bezpečnosti v regionu,“ uvedl CENTCOM.

24.01.2023 06:29 Daniel Žingor131Zdroj: All Israel news

Klíčová slova